26 november 2014

Het noorden van La Palma

De excursie van vandaag ging over het noorden van La Palma. Om half negen vertrok de bus vanaf de afgesproken plek. De gids, Wim, een joviale Belg met onvervalst vlaamse tongval zou ons de hele dag vermaken. Hij bleek over een ongehoorde hoeveelheid kennis te beschikken; ik heb een heleboel nieuwe dingen gehoord, bijvoorbeeld over het ontstaan van de regenboog. De weerspiegeling van het gebroken licht via de achterkant van de waterdruppeltjes was voor mij nieuw. Ik had me er wel altijd over verbaasd eigenlijk maar me nooit vermoeid met de ware toedracht van het ontstaan van dat verbond van de hemel met de mens Als toegift kregen we wel zo'n prachtige regenboog als dessert.
De excursie duurde de hele dag. Ze voerde langs peilloze diepten. De ravijnen hier zijn enorm. Ze zijn ontstaan in de bijna twee miljoen jaar die het eiland oud is en vanwege de relatief grote hoeveelheid water die hier beschikbaar is zijn de dalen enorm uitgesleten. Een bijzonder imposant landschap waar onze chauffeur Matthias ons kundig doorheen loodste.
Het eiland bleek nog veel mooier dan wij gisteren voor mogelijk hadden gehouden. Laurierbossen, cactussen, aardbeibomen, drakenbomen, uitzichten over de oceaan, de geologische verschijnselen het was imposant en prachtig. We kregen wel waar voor ons geld; veel wandelen was er niet bij, maar het programma was geweldig. Geheel verzadigd kwamen we weer in ons appartement.

Geen opmerkingen: