11 oktober 2014

De appels van Limburg

Kasteel Valkenburg
Vandaag zouden Roos en ik naar Limburg gaan. Het werd een reis met hindernissen. We hadden gezien dat er van Sittard naar Maastricht geen treinen maar snelbussen reden vanwege werkzaamheden. Dat was geen bezwaar want we wilden naar Schin op Geul gaan en dan kun je ook via Heerlen reizen. Bij aankomst op Utrecht CS bleek dat ook de trein naar den Bosch niet reed en dat ook dit traject per bus ging. Wij snel naar de grote hal om te kijken of er misschien een alternatief was; de trein naar den Helder ging net voor onze de neus weg, dus Texel zat er niet in. Nou ja, we hadden de tijd dus toch maar met de bus naar de Bosch en verder met de Intercity naar Sittard en daar met de bus naar Maastricht en de sneltrein naar Valkenburg, want de stoptrein naar Schin was net weg.
Maar het Limburgse landschap blijft prachtig. Ik dacht eigenlijk dat het Roos vooral om de appels ging; zij vindt het zo leuk om zelf appels te plukken. Mijn allereerste plan was geweest om naar de Bellet boomgaard te gaan, bij Epen, maar dat plan had ik maar laten varen omdat het dan nog langer zou duren voordat we op plek van bestemming zouden zijn. We zwierven wat rond langs het kasteel van Valkenburg, door de velden, door de bossen en af entoe op een bankje om te genieten van het uitzicht.
Toen we uiteindelijk besloten om terug te gaan naar station Schin op Geul kwamen we een al vrijwel leeg geplukte boomgaard tegen met het hek ostentatief geopend. Er hingen hier en daar nog wat kleine appeltjes en daarvan hebben we wat geplukt en gesnoept; heerlijk sappig zo'n appel direct van de boom. Verderop lag een hoop aarde met nog wat aardappels erdoorheen. Ook daarvan hebben we er wat meegenomen; ach, niet voor kosten maar we vinden het zo ontzettend leuk om direct van het land te eten. Was weer een fijne dag! Ik blijf Limburg toch wel het mooiste deel van ons land vinden ook al hebben andere delen zeker hun eigen charme.
We hadden het de hele dag droog gehouden; we waren nog niet op weg naar huis met de Intercity of het begon te regenen. Op de terugweg hebben we allebei een tukje gedaan in de Intercity. In Bilthoven aangekomen hebben we bij Wah-Nam loempia's gescoord als vanouds. Nog even geoefend met bridgen op de computer en vervolgens geslapen als rozen.

Geen opmerkingen: