01 augustus 2010

Paul Verhoeven als Jezusfan

Mijn buurvrouw en ik wisselen nog wel eens leesvoer uit. Zo kreeg ik een stapeltje Elseviers. In de Elsevier van mei 2010 las ik dat filmmaker Paul Verhoeven een door hem geschreven boek aan het promoten is over Jezus. Nou heb ik er een hekel aan om boeken te kopen; ik lees een boek slechts één keer tenzij het bijzonder goed is, maar dat ik me in dit geval nauwelijks voorstellen. Of ik leen het uit en vergeet aan wie, of ik moet het ergens opslaan. Dus leen ik mijn boeken altijd in de bibliotheek. Maar gloednieuwe boeken liggen daar natuurlijk niet.

Ik ben wel nieuwgierig als ik lees dat hij functioneert als een stuwmeer van kennis over Jezus, gevoed door deelname aan een jarenlange studiegroep (Jesus Seminar) met: " eminente hoogleraren godgeleerdheid, linguïstiek en bijbelgeschiedenis", aldus Elsevier.

Wie ben ik, maar gezien mijn karakter als dwarsgebakkene heb ik natuurlijk ook wel eens nagedacht over het ontstaan van de mythe rond Jezus. Allereerst heb ik me grondig verbaasd dat Flavius Josephus, die exact in de tijd van Jezus de gebeurtenissen vastlegde met geen woord rept over de persoon Jezus. Misschien een enkele zin over opstandige Christenen, maar over de wondergenezer, geen woord.

Maar hoe kan zo'n prachtig verhaal, dat de slijtage der eeuwen even goed heeft weten te trotseren als de werken van Homerus dan tot stand zijn gekomen? Ergens in de derde eeuw hebben de kerkvaders van toen besloten welke oude geschriften zouden worden opgenomen in "het boek", de bijbel. De overige boeken, waaronder een aantal andere evangeliën dan die van de vier evangelisten, werden buiten de bijbel gehouden. Op grond waarvan is niet echt van belang, maar het is leuk om te weten dat er veel, waarschijnlijk fors uiteenlopende versies van het schitterende verhaal rond geboorte, leven en lijden van Jezus bestaan. Dan denk je toch onwillekeurig of er niet een heel andere grond is dan het werkelijk hebben geleefd van deze mythische figuur. Kan het verhaal niet ontstaan zijn in diepgaande filosofische gesprekken rond het vuur in de sfeer van het Midden Oosten, geboorteplaats van meerdere religiën niet waar? En vervolgens door verschillende deelnemers aan de gedachtevorming zijn uitgewerkt en vanwege hun pracht en intentie doorgegeven en in de loop der decennia tot waar gebeurd zijn verheven. De boodschap wordt er niet minder door; de liefde voor de mensheid door de zonden op zich te nemen en daarvoor op wrede wijze te moeten sterven. Ook de klassieken behouden hun pracht en waarde; alleen zijn er rond de evangeliën zoveel aardse zaken georganiseerd, waarvan de RK kerk natuurlijk de oudste en verweven met of zelfs min of meer de voortzetting van het laat Romeinse rijk. Denk maar aan de naam Pontifex Maximus die de paus draagt, dezelfde als die van de Romeinse opperpriester.

Een gekke gedachte is dat je in de middeleeuwen voor de hier geformuleerde gedachten onmiddellijk zou worden gestraft op de meest gruwelijke manier. Wat moet dat voor oorspronkelijk denkers een afgrijselijke tijd zijn geweest!

Eigenlijk ben ik ontzettend benieuwd of in het boek van de realist Verhoeven ook dit soort gedachten worden geformuleerd. Misschien toch maar kopen?

1 opmerking:

Richard Moretsoo zei

je bent nog knap vriendelijk over de achterliggende redenen van de relimaffia om een verzameling van verhalen, sprookjes en overleveringen te verheffen tot enige en unieke letterlijke waarheid en vervolgens te vuur en te zwaard andersdenkenden te vervolgen, uit te moorden en vooral onder de duim te houden. We zien dagelijks wat een ellende verschillende al te letterlijk genomen religies over de wereld uitstorten. Maar het blijft een mooie verhalenbundel en devotie en angst voor het hiernamaals heeft ook veel fraaie architectuur en muziek opgeleverd. Als iedereen nou eens wilde doorzien dat al die verschillende religies en hun soms verwerpelijke derivaten gewoon menselijke creaties zijn en zich nou eens gewoon aan de 10 geboden hield of in ieder geval aan de gulden leefregel: 'wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet' dan zou de wereld al een veel mooiere plaats zijn.
rimo.