08 augustus 2010

Compartimentalisatie van de lichaamsbeweging

Dan zie je weer zo'n jonge vent met een kabaal makend lullige bladblazer aan de gang. Waarom niet gewoon een bezem gepakt; dan gaat het verwijderen van het straatvuil sneller, het maakt geen kabaal, gebruikt geen energie en het is goed voor de lichaamsbeweging. De kans is groot dat de betreffende persoon voor zijn lichaamsbeweging nog naar de sportschool gaat (met de auto natuurlijk i.p.v. met de fiets?!).
Ook zo'n dikke vent met bierbuik in zo'n lullig graafmachientje om een kabelgoot te maken in de grond wekt bij mij de lachlust op. Gewoon sterke gebruinde jonge kerels met een schep zoals vroeger. Maar dat is vast door de ARBO wetgeving verboden; dus hup, naar de sportschool.
Het deed me dan ook een groot plezier toen ik laatst bij een wegrenovatie in Schoonhoven een stel jonge sterke kerels bezig zag met het leggen van trottoirs, gewoon op kracht. Je zag de spierbundels zwellen onder hun gebruinde huid.
Geen sportschool nodig!
"Zo, jullie hoeven niet naar de sportschool", merkte ik op. Een onwillig gegrom werd mijn deel. Misschien had de sportschool wel hun voorkeur boven het doen van dit zware werk dat zo goed is voor je gestel. Integreren van lichaamsbeweging in je dagelijkse bezigheden als werk en vervoer, daar zit hem de kneep. Dus fietsen en zo weinig mogelijk gemechaniseerd werk, natuurlijk wel binnen de grenzen van het mogelijke!

Geen opmerkingen: