19 augustus 2010

De vleesporties


Ooit was ik in de USA. Was niet echt mijn goesting merkte ik al snel. Eén van de dingen die me daar opvielen was de enorme portie vlees die je daar geserveerd kreeg. Een ober sneed een stuk vlees voor me af en ik dacht: "dat krijg ik nooit op", en toen kreeg ik tot mijn verbazing nog zo'n stuk. Maar ook in Duitsland vind ik de porties vlees altijd erg groot. Dat los ik altijd op door een plastic zak voor het restant te vragen en dat vindt men daar heel gewoon. Vlees weggooien vind ik echt een schande.
De bevolking van de USA heeft een belangrijk deel van haar wortels ook in Duitsland, kijk maar naar de verenglsde achternamen als Bush, Eisenhower en vele andere namen. Ik weet niet of het een apocrief verhaal is maar ik heb gehoord dat het er om gespannen heeft of Engels of Duits de voertaal zou worden. Het scheelde maar één stem. Er was iemand ziek die ongetwijfeld de uitslag naar de Duitse kant had doen omslaan. Gekke gedachte; de wereldgeschiedenis zou vast anders verlopen zijn als die stemming andersom was uitgevallen. Maar dit ter zijde. Die geweldige vraatzucht die de Amerikanen toch wel kenmerkt hangt vast samen met de eetgewoonten van de Duitse wortels.
In mijn tijd was de "Duitse bierbuik" vanzelfsprekend en bij mijn laatste bezoek heb ik er ook weer een paar mogen bewonderen. Toch zie je in Duitsland zelf niet opvallend veel dikke mensen. Ik heb de indruk dat er in D'land minder dikkerds zijn dan in NL. En van die wanstaltigheid als in de US zie je in D'land eigenlijk niet of zelden.

3 opmerkingen:

Azgrut zei

Ik dacht dat ook Nederlands erg dichtbij kwam om de voertaal in Amerika te worden. Ik heb echter geen bronnen hiervan behalve wat mijn geschiedenis leraar mij verteld heeft op de middelbare school.

11Science zei

Dat lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk. Destijds hebben de zeven Provinciën Nieuw Holland, zoals de plek waar nu New York ligt, heette, geruild tegen (je gelooft het niet!) Suriname. De Lage Landen waren niet in staat om genoeg mensen te leveren om de nieuwe kolonie te bevolken. Kennelijk had men het erg goed in wat later Nederland zou gaan heten. We hadden natuurlijk ook Indië en waren maar een klein landje. Engeland, Duitsland en Frankrijk hadden een veel grotere bevolking.

Richard Moretsoo zei

hier is een link naar een interessante discussie over de officiele taalkeuze in de USA:
http://www.funtrivia.com/askft/Question62407.html
kortom, blijkbaar zijn ze in 1987 wakker geworden dat er nooit een officiele taal gekozen was en hebben een aantal staten haasje repje alsnog engels gekozen. Blijft toch een land vol met immigranten....