25 augustus 2010

Denkende machines

In één van onze "kwaliteitskranten", de Metro of de Spits, die gratis verkrijgbaar zijn op de grotere stations en dus in grote aantallen in de treinen verspreid liggen las ik een grappig artikel terwijl ik op weg was naar Nunspeet. Het betrof intelligente machines die naar afgelegen planeten of zelfs sterrenstelsels gestuurd zouden gaan worden. Door de auteur werd gesteld dat dit onmogelijk was omdat "wij", de mensen dus, dat nooit goed zouden vinden. De gedachtegang was dat dit immoreel zou zijn tegenover deze mechanische wezens. Je hecht je daar aan als mens en zou het dus nooit over je hart kunnen verkrijgen om hen "in te laten slapen" of naar verre planetaire buitengebieden te sturen.
Grappig dat iemand langs zo verschillende lijnen over dit onderwerp kan denken dan ik zelf heb gedaan, tenzij hij het artikel als scherts heeft bedoeld, hetgeen ik niet uitsluit.
Lang geleden heb ik een Blog geschreven waarin ik de door mij verwachte verdere evolutie beschreef. Zoals de anorganische, afkoelende wereld van het sterrenstof de voorlopers van de biochemische processen heeft opgeleverd. En die op zich weer door verdere afkoeling de samenwerking die tot reproductie leidde en tot foto-synthese en tot de vorming van de eerste cellulaire organismen. Uit die monocellulaire organismen weer de meercelligen en uiteindelijk ook de mens. De verdere evolutie zou mijns inziens plaats vinden waar mens en techniek verder ontwikkelen waarbij de techniek uiteindelijk dominant wordt. Internet vormt nu al een soort voorloper van een zenuwstelsel van een globaal organisme.
Zo'n organisme zal uiteindelijk leiden tot onderzoek van de planetaire ruimte; in tegenstelling tot de mens zijn niet-biologische intelligente organismen niet afhankelijk van voedselvoorziening. Daar waar een biologisch organisme louter in stand blijft door voedsel, kan een mechanisch organisme langdurig in "winterslaap" zonder dat het in functionaliteit vermindert.
Ik ben het dus volstrekt oneens met de auteur van bovengenoemd artikeltje; hij gaat er overigens van uit dat wij mensen altijd de baas zullen blijven van de mechanisch/elektronische organismen, hetgeen ik sterk betwijfel.

Geen opmerkingen: