17 augustus 2010

Anna Enquist

Ik heb het boek Contrapunt van Enquist van de bieb geleend, zonder CD. Uit de recensies begrijp ik dat hierin haar muziekopleiding en het verhaal omtrent het verlies van haar dochter als Leitmotiv wordt gehanteerd. Roos kende haar achtergrond van Psycholoog met een afschuwelijk verlies van een dochter bij een verkeersongeluk. Ook de Goldberg variationen spelen een belangrijke rol in het geheel. Sinds ik het boek heb geleend is die muziek niet meer uit mijn hoofd geweest. Ik moet het nog ter hand nemen om te lezen. Begin ik vandaag mee; de virtuoze muziek kende ik al van buiten.
Maar gisteren heb ik twee boeken gelezen waaronder "De Thuiskomst" van Enquist en daar ben ik ook nog helemaal van onder de indruk. Wat een geweldige schrijfster is dat. Mijn vriend Huib wordt bedankt voor de aanbeveling. Ook de Thuiskomst staat bol van het moederverdriet. Het gaat over de echtgenote/weduwe van James Cook, de ontdekkingsreiziger. Ze verloor in het boek 6 kinderen en in werkelijkheid zelfs 7. Zelf werd ze 94 jaar oud, maar van haar kinderen stierven allen voor hun 20e levensjaar, behalve de oudste die in zijn dertiger jaren werd vermoord. 


1 opmerking:

Richard Moretsoo zei

ik ben inmiddels in de ebookversie van contrapunt gedoken en inderdaad, wat een prachtig boek is dit.
Heb al 2 keer de ereader neergelegd om een mooie uitvoering van de Goldberg variaties af te spelen. Niet op de piano helaas, ik ben geen musicus. Het enige instrument dat ik virtuoos heb leren bespelen is de cd-speler. (en tegenwoordig ook de dvd-speler en de multimedia-player).
Ik wist dat ik meerdere versies in mijn bezit had, maar na enig speuren in mijn onmetelijke voorraad muziek blijk ik (tot nu toe gevonden) zelfs minstens 8 versies te bezitten van verschillende rijpheid en op verschillende instrumenten. Ik maak een overzichtje voor je Ferry.