04 augustus 2010

Kathleen Ferrier

Als jong kind was ik al onder de indruk van de prachtige stem van Kathleen Ferrier. Misschien speelde de tragische geschiedenis van deze bijzondere alt wel een rol. Vrij laat ontdekt, een talent waaraan nauwelijks hoefde te worden bijgeschaafd, en heel jong gestorven. Net Mozart en Schubert, maar dat wist ik toen nog niet. Zonder aarzelen herkende ik haar stem en haar muziek werd kennelijk veel uitgezonden. Ik herinner me nog dat ik bij mijn oma onder de stoel met m'n oor aan de luidspreker van de radiodistributie was gekluisterd. Later vroeg ik mij af of het niet mogelijk was om met die prachtige stem nog muziek ten gehore te brengen die ze nooit had gezongen. In mijn naïviteit dacht ik toen aan het monteren van stukjes tape van een bandrecorder. Overigens denk ik dat het nu wel mogelijk zal zijn om met muziekprogramma's een timbre aan te brengen. Maar nu acht ik zo'n ontwikkeling onwenselijk, purist als ik ben geworden v.w.b. muziek Ik vind zelfs muziek van J.S. Bach, uitgevoerd op een vleugel al anachronismen. Hoe mooi ook de Goldberg Variationen door Glenn Gould zijn uitgevoerd, je hoort gewoon dat het voor clavecimbel is geschreven. Charmant blijft altijd zijn geneurie als begeleiding bij de muziek. Maar dit terzijde.
Kathleen Ferrier vind ik nog altijd de mooiste stem hebben die ik ken en ik heb inmiddels veel verschillende stemmen gehoord. De eerder genoemde Altrapsodie van Brahms heeft zij schitterend uitgevoerd. De snik in het laatste woord is legendarisch en heb ik al eens eerder door iemand horen noemen in een column. Natuurlijk kun je horen dat het een oude opname is, zij stierf al in 1953, op 41-jarige leeftijd.
Kathleen heeft ook liederen van Mahler gezongen. De Kindertotenlieder en de Rückertliederen en ook Das Lied von der Erde. Haar wat melancholiek stemgeluid past zo goed bij deze muziek. Vooral het Rückertlied "Ich bin der Welt abhanden gekommen" is zo bijzonder. Pas onlangs heb ik bij de muziek, die ik al minstens 40 jaar ken, de tekst van Rückert gelezen en die is heel indringend. U kunt deze tekst lezen bij de uitvoering op YouTube. Deze muziek zou ik graag voor mijn begrafenis willen bewaren.

Geen opmerkingen: