02 augustus 2010

Bruce

Van mijn privé correspondent uit de USA, die heden "route66" aan het rijden is, kreeg ik een spannende, ware gebeurtenis. Die wil ik de lezers van dit Blog niet onthouden. De tekst is dus niet van mij!

Dit comment gaat over Bruce die me terwijl ik zat uit te puffen op de galerij van het motel na mijn Phibrook museum bezoek een hand kwam geven. Een grote baseball neger met de looks van Michael Jordan en aardig. Terwijl ik vanmorgen wegreed wist ik nog steeds niet of hij nou wel of niet deugde.
Bruce was in ieder geval niet rijk, maar wel arm dus. Na de eerste handshake kwam hij een half uurtje later gezellig nog even buurten en over z'n dochter van 17 praten waarvoor hij naar Tulsa terug gekomen was. Ze moest van opleiding veranderen en daarvoor was hij over uit Miami waar hij als kok werkte. Een leuk verhaal!
Maar dan wordt hij gebeld zittend in het stoeltje in m'n kamer: Iemand vertelt hem dat zn dochter is aangereden door een dronken automobilst en dat ze in het ziekenhuis ligt. "Im on my way" en weg issie.
Ik zit wat schaapachtig te kijken en ga maar verder met m'n borrel. Dan nog geen 20 minuten later is Bruce er weer. Z'n dochter heeft haar been op 2 plaatsen gebroken en "she needs surgery", Maar daar moet in de USA cash voor betaald worden $ 1200! en ik heb maar de helft en m'n paycheck betaalt vanavond pas om 9 uur uit! "You are a complete stranger but can you help me? Please". Of ik even $ 600 wil lenen aan Bruce op basis van een credit card die hij me als onderpand wil geven.

Daar sta je dan in Tulsa. Doe je de moteldeur dicht voor de neus van Bruce en zeg je zoek een ander? Dat zou wellicht het verstandigste zijn geweest. Is dit verhaal waar en moet ik de barmhartige samaritaan in Oklahoma zijn of word ik hier kunstig getild? Wat nu. Bruce ziet er goeiig uit en het voelt niet slecht Maar toch. Dit is de USA man en daar gebeuren dingen! Ik wil dit helemaal niet natuurlijk maar wat te doen?
Ik zeg geen geld te hebben en te moet pinnen. Geen probleem de ATM is in de buurt! Ik stuur hem even weg en denk na om me te bezinnen. Een dochter die in het Hill Crest Hospital ligt die niet geopereerd kan worden omdat er $ 600 ontbreken: moet ik dan niet wat doen? Of ben ik een naïeve provinciaal? Vertelt Bruce dit verhaal elke dag aan een verre rijke vreemdeling met een dure Chevrolet Equinox renta car.?
Ik bedenk me: "Can we go to the Hill crest? I wanna see the girl?" Hij kijkt me wat verwonderd aan en aarzelt. "Yes we can go". Hij gaat z'n auto halen want hij wil niet dat ik rij met een borrel op. Weer denk ik wat doe ik eigenlijk? Stap ik in die auto? Waar brengt ie me? Ik doe het toch maar en we rijden zwijgend een stuk naar het westen. Dan slaat hij ineens af naar een parkeer plaats maar niet van het ziekenhuis. "What is this?" "'The ATM!" Ik voel nattigheid. Ik was met hem op weg naar het hospitaal en niet naar de ATM. "Sorry Bruce I wanna see the girl first and my credit card is in the hotel". Hij pruttelt wat maar we rijden verder en even later zijn we in de P garage van het Hillcrest hospital en gaan omhoog naar de 10de. "I'm gonna find a nurse."
Ik kijk uit over Tulsa en Pitney is in m'n hoofd. Iets verderop staat het Philbrook museum tussen de bomen waar ik een uurtje eerder nog was, onkundig van Bruce of van een dochter. Is dit een hoax? In ieder geval is het armoede die je vindingrijk maakt.
Bruce komt even later terug maar geen nurse en ook geen arts die geld wil? "She is already in surgery, will you wait?"
"No sir. No girl no money! Will you please take me back to the Desert Hill?" Zwijgend rijdt hij me terug en gelukkig in 1 rechte lijn naar het motel. "Sorry Bruce I need a proof that your story is true". "You don't have to apologise that you cannot help me" zijn z'n laatste woorden als hij weer weg stuift.
Ik zit wat beduusd te kijken ff later en blij dat ik weer in de relatieve veiligheid ben van m'n motelletje. Het was inmiddels 7 uur geworden en om 9 uur zou z'n paycheck uitbetalen en het kind, als het echt bestaat, wordt geopereerd. Waar gaat dit eigenlijk over?
Bruce was geen roofneger met een mes of een pistool. Maar hij was arm en ik ben rijk en hij probeerde wat.
Vanmorgen reed ik weg en z'n auto stond niet voor z'n kamer.
Gene Pitney's 24 hours woei uit m'n hoofd op weg naar Oklahoma city waar ik dit schrijf.
Maar van Bruce weet ik het nog steeds niet en ik ben het nog niet kwijt.

Geen opmerkingen: