29 augustus 2010

13e eeuw

Ooit gehoord van Westeremden? Nou, ik niet tot afgelopen week want toen gingen we naar de tentoonstelling van het werk van Henk Helmantel. In mijn slaapkamer hangt een prachtige reproductie van één van zijn stillevens. Dat is blijkbaar zijn specialisme want zoals in het Blog van Roos goed beschreven staat, was er op de tentoonstelling afgezien van een zieke muis, geen levend wezen geschilderd. Niet echt een fijnschilder zoals Jopie Huisman en andere moderne schilders, maar naar de kunst van de 17e eeuw schildert deze realist op onnavolgbare wijze. Maar dat niet alleen....
Van mijn vriend Peter C, architect, heb ik begrepen dat lelijke gebouwen niet bestaan. Wel kun je natuurlijk iets lelijk vinden. En dat overkomt mij helaas vaak met moderne gebouwen en eigenlijk nooit met oude gebouwen, althans gebouwen van de 17e eeuw of nog vroeger. Ik kan dromen door plaatsen als Brugge, de grachten van Amsterdam, Leiden, Haarlem, Middelburg. Maar gruwel van plaatsen als Lelystad of Zoetermeer.
Maar dan Westeremden. Een dorpje van niks, waar desondanks ieder uur een bus langs komt, waar een fraai dorpje staat op een oude terp, beschermd tegen de zee in oude tijden.
Aan het eind van het dorp staat een kerk uit de 13e eeuw met daarnaast de herbouwde pastorie. Helmantel heeft kennelijk net zo'n hang naar de oude schoonheid als ik; hij heeft de oude (eigenlijk nieuwe pastorie van de 18e eeuw) afgebroken en in plaats daarvan de 13e-eeuwse pastorie herbouwd. Oude kloostermoppen, klassieke raampjes, antieke kleuren, een geheel bij het gebouw passende tuin. Kortom, a thing of beauty. In dat gebouw was het museumpje gevestigd en woonde Helmantel waarschijnlijk ook. Waarom wordt dat niet meer gedaan in plaats van die fantasieloze nieuwbouw van tegenwoordig. Je maakt ons land er zoveel mooier mee.

Geen opmerkingen: