22 juli 2023

Als Oblomov

 Ik heb weer eens een boek ter hand genomen waar ik niet mee wil en kan stoppen, "Het ijzig hart" van de pen van Almudena Grandes. ik las het al eerder maar had mij destijds al voorgenomen om deze 800 pagina's dikke pil nog eens te gaan lezen en dat begon hedenmorgen in bed. En uit de titel van deze blog kunt u opmaken dat ik dat lezen in bed heb gedaan. Oblomov, de hoofd figuur in een Russische roman is een onwaarschijnlijke luiaard die bij voorkeur vanuit bed acties onderneemt. Overigens heb ik niet alleen maar liggen lezen maar tussendoor ook een lekker pittige schotel gemaakt van het gemarineerde rundvlees dat in de koelkast lag te wachten op toebereiding. En tussendoor eveneens af en toe een pruimpje, boterhammetje en natuurlijk koffie en thee genuttigd. 
Bij het lezen van dit aangrijpend verhaal kwam ik helemaal terug in mijn herinneringen aan Spanje, wat ben ik eigenlijk ontzettend van dat land gaan houden en wat ben ik daar ontzettend vaak geweest met Roos maar ook in m'n eentje. De eerste keer Aracena, Madrid met 40 graden, maar later het hele land door en ontmoetingen met de bevolking. Dankzij het vloeiend spreken van Spaans door Roos en dankzij aandachtige studie het hakkelend spreken van mijzelf kon ik me in ieder geval heel goed thuis voelen in dat sfeertje. Terwijl Almudena Madrid beschreef kreeg ik gewoon heimwee naar die lawaaiige, drukke stad en vooral naar die kroegjes en die heerlijke koffie. En Sevilla, wat kwam ik daar graag, inktvis eten bij de puerto de carne als ik de naam goed heb onthouden en die eerste overnachtingen daar in de calle de canarias. Hou op, ik heb heimwee.

Grappig, maar gisteren toen ik terug fietste vanuit Bunnik naar huis kwam ik via het Biltse tunneltje bij de ijswinkel langs en besloot ik om eens een ijsje te nemen en ging daarbij in het zonnetje zitten. Daarbij kreeg ik precies het gevoel dat ik hier boven beschreef en dat ook ventileerde naar een echtpaar dat daar koffie zat te drinken en raakte we uitvoerig in gesprek over oud de Bilt. Het leek echt zo'n Spaans dorpspleintje zelfs zonder auto's.

Geen opmerkingen: