04 juli 2023

Alweer 20 jaar

 Het was in 2003, het jaar dat ik besloot af te vallen nadat ik rond mijn verjaardag uit Noorwegen terugkwam en me realiseerde dat ik nog nooit zo zwaar was geweest, minstens 92 kilogram, ik had een nek met dubbele plooi zoals ik onlangs zag bij een passagier in de trein die een stoel voor mij zat. Maar het jaar werd tevens gekenmerkt door een opwelling die langzaam maar zeker de frustratie moest blussen die in 1962 werd opgebouwd op basis van mijn zelf genomen beslissing om niet naar het gymnasium te gaan, ik herinner mij nog heel goed dat ik naast het bed van mijn ouders stond en gedecideerd zei dat ik voor HBS koos. Daar heb ik eigenlijk al snel spijt van gekregen, reeds tijdens onze schooljaren vroeg ik aan een vriend, Herman ten N. terwijl we aan de oever van de Sloterplas wat zaten te oreren, of hij de eerste regels van de Odysseia wilde declameren. Het is me dan ook een raadsel waarom ik toen ik op mijn 47e verjaardag dit meesterwerk van Roos ten geschenke kreeg het 7 jaar ongelezen heb laten liggen totdat ik het licht zag dat was overigens iets na 2003 toen ik mij realiseerde dat het "nu of nooit" zou worden. De enige schrijver die mij toen gewaar werd was overigens niet Homeros maar Machiavelli dus zocht ik in de bibliotheek naar zijn bekende boek, "de Prins", helaas uitgeleend, maar daar lag wel de discorsi, die ik vervolgens dan ook met veel aandacht en concentratie heb genoten. Daarna leende ik van de bibliotheek de eerste decade van Livius, de bron voor Machiavelli om de discorsi te schrijven, dit imposante werk bestaat uit de interpretatie van de oude geschiedenis van de Romeinen ter inspiratie van de toenmalige machthebbers in Florence. Vervolgens heb ik alle boeken van Livius die overgeleverd en vertaald beschikbaar waren verslonden en zelfs herlezen. En natuurlijk heb ik uiteindelijk dat geschenk van Roos, de Odysseia in de weergaloze vertaling van Imme Dros ter hand genomen en ik kan u lezer verklappen dat dit mijn lievelingsboek is geworden, ik lees het regelmatig. Niet veel later heb ik ook de Ilias aangeschaft en regelmatig gelezen, een hele klus maar verrukkelijk om weg te mijmeren in die boeken over de oeroude geschiedenis die in onze eeuwen zo veel teweeg hebben gebracht op het gebied van de kunsten en literatuur.
Ik heb me in de afgelopen jaren meer en meer verdiept in de klassieke cultuur en geschreven geschiedenis als het boek van Thucidides over de Peloponesische oorlog en Xenophon over de tocht van de tienduizend en zelfs Plato met Symposion, verder ben ik niet gekomen tot hedenmorgen toen ik mij ging verdiepen in de wijsgeer Socrates. En hiertoe ben ik feitelijk gekomen door een zeer recent uitgegeven boek van de pen van een classicus, tevens schrijver en dichter van NLse huize, Ilja Leonard Pfeiffer. Natuurlijk heb ik het over het boek Alkibiades dat dit jaar is uitgekomen, een pil van meer dan 600 pagina's die ik in enkele dagen heb verslonden.
Uit Symposion en uit Thucidides' boek over de Peloponesische oorlog had ik wel zo mijn gedachten over deze wonderlijke figuur Alkibiades, die ik overigens kende als Alcibiades, een rare vogel die tijdens die oorlog van partij veranderde en de vrijer was geweest van Socrates, tja, hoe zat dat toch in elkaar. Nou, dat heeft Pfeiffer fantastisch neergelegd in zijn historische roman die uiteraard gefundeerd is op wat bekend is uit die tijd van met name Plato, Thucidides en Xenophon. En mede door zijn boek rijst daar voor mijn ogen een reus uit dat 2500 jaar oude verleden op in de figuur van Socrates. In die twintig jaren heb ik werkelijk een prachtige literaire reis gemaakt die nu is aangeland bij deze reus. Daar zal ik nog wel eens nader over schrijven in deze daily blog.

Deze dag was bijzonder, lees maar:

De temperatuur wereldwijd heeft ook deze week records gebroken. Oorzaak: de klimaatopwarming, vooral veroorzaakt door de nog steeds toenemende uitstoot van broeikasgassen. Dat meldt the National Centers for Environmental Prediction (NCEP), een afdeling van de weerdienst in de Verenigde Staten.

De gemiddelde wereldwijde temperatuur bereikte maandag een record van 17 graden Celsius. En dinsdag steeg die zelfs tot 17,2 graden. Het vorige record, 16,9 graden, dateerde volgens de NCEP van augustus 2016. Volgens de Amerikaanse weerdienst passen deze temperaturen in de extreme warme zomer van 2023 aan het noordelijk halfrond. "Het is een doodvonnis voor de mens en voor de wereldwijde ecosystemen", benadrukt Friederike Otto, klimaatwetenschapper van het Grantham Institute for Climate Change and the Environment.

Geen opmerkingen: