24 november 2011

Almudena Grandes


Almudena Grandes signeert
Toen ik las wie dit jaar de Nobelprijs voor de literatuur had gewonnen, de Zweedse dichter Tomas Tranströmer, moest ik direct denken aan die bekende en geestige reclame van Stegemann. Het is me eerlijk gezegd een raadsel wat deze dichter, ongetwijfeld wereldberoemd in Zweden, doet in het rijtje met namen als Thomas Mann, Pearl Buck, Hermann Hesse, Churchill, Hemingway, Garcia Marquez om er maar een paar te noemen.
Almudena Grandes hoort zeker wel in dat rijtje thuis. Het zou mij dan ook werkelijk verbazen als zij niet minimaal genomineerd zou worden in één van de komende jaren. Haar boek "Het ijzig hart" is van een onwaarschijnlijke literaire kwaliteit. Op een wijze die ik ken van Homerus in de Odysseia, voert ze een complexe familiegeschiedenis op, die haar wortels heeft in de Spaanse burgeroorlog. De vertellijn zwiept op geniale wijze van verleden naar heden alsof ze de muze heeft ingefluisterd: "en begin maar ergens", net als bij Homerus.
De Spaanse burgeroorlog, een stuk Europese geschiedenis waarin West Europa in doodsangst verkeerde om te worden vermorzeld door het communisme of Hitler-Duitsland. West Europa dat zich lafhartig opstelde en de jonge Spaanse democratie volkomen in de steek heeft gelaten en uiteindelijk verraden. Hitler, Mussolini en Franco konden hun gang gaan en het Spaanse volk werd vermoord. Dit gebeurde met volledige goedkeuring van de katholieke kerk die met de komst van de democratisch gekozen socialistische regering haar machtspositie was kwijt geraakt.
Die Spaanse burgeroorlog, de opmaat voor WO II heeft mij al jaren gefascineerd; wat heeft hier nu precies plaats gevonden? En hoe kan het dat een fascist (generalissimo Franco) na WO II de leiding van het land heeft kunnen behouden, terwijl in Duitsland en Oostenrijk schoon schip werd gemaakt? Van Upton Sinclair kreeg ik al in zijn Lanny Budd serie een goed overzicht van de geschiedkundige gebeurtenissen en de politieke gebeurtenissen; van Almudena Grandes krijg je een perfecte indruk wat de burgeroorlog voor het Spaanse volk heeft betekend.
Het boek is zo ontzettend goed dat ik het voorzichtig consumeer; ik bewaar de laatste hoofdstukken zodat ik langer kan genieten terwijl ik ontzettend graag de afloop wil lezen. Fantastisch en werkelijk van het niveau Mann, Hesse, Garcia Marquez, Bellow en kornuiten. En eerlijk gezegd is dit toch wel een paar klassen beter dan "De ontdekking van de hemel" van onze beroemde Harry.

Geen opmerkingen: