03 juli 2023

Het dossier

 Laatst zaten Roos en ik in de trein en spraken we zodanig hard, althans Roos, dat iemand naast ons zich mengde in het gesprek en zoals dat gaat, kwam al snel "het klimaat" althans het veranderend klimaat aan de orde. Die meneer ontkende niet direct dat er niks aan de hand was met het klimaat maar verschool zich achter een wat lachwekkend argument dat hij het dossier niet kende. Waarop ik antwoordde dat hij alleen maar naar buiten hoefde te kijken om te zien dat er nogal stevige veranderingen hadden plaatsgevonden de laatste jaren.
Vandaag hoefde je niet naar buiten te kijken en ook het dossier niet te lezen, er was sprake van een "zomerstorm" met een kracht zoals die niet eerder was vertoond sinds 1910, het jaar dat dergelijke gegevens werden vastgelegd. En dat opgeteld bij de langdurige droogte, de nauwelijks meer koud te nomen winters en de af en toe tropische stortregens toont toch wel aan dat er iets aan de hand is, daar hoef je toch geen dossierkennis voor te hebben.
Die mogelijkheid van klimaatverandering werd al in de jaren 70 aangekondigd en wetenschappelijk voorspeld op grond van eigenschappen van het gas CO2, het product van verbranding. Door het gebruik van fossiele brandstoffen als olie. gas en vooral steenkool neemt de concentratie van dat gas toe, inmiddels is er sprake van een toename van 40% ten opzichte van de concentratie atmosferische CO2 in het pré-industrieel tijdperk. En vooral de laatste decennia is die toename eigenlijk alleen maar toegenomen.
Wetenschappelijk is de klimaatverandering zonder meer aangetoond met het werk aan jaarring onderzoek zoals o.a. beschreven in het boek "Wat bomen ons vertellen" van de hand van Valerie Trouet. Maar tal van studies hebben dit fenomeen zonder twijfel vastgesteld. Het merkwaardige fenomeen van ontkennen van wetenschappelijk vastgestelde feiten heeft de discussie nogal vertroebeld helaas, maar of het verschil zou uitmaken in het gedrag van de massa is nog maar de vraag. Minder auto rijden, vliegen of überhaupt iets verminderen komt bij vrijwel niemand in gedachten. Dus wachten op de volgende storm, droogteperiode of hittegolf met alle gevolgen van dien. 
Helaas kan ik het toepasselijke lied van het cabaret Ivo de Wijs niet vinden. Ik dacht aan: "ontevreden, ontevreden, en wie geven wij de schuld?" Het vervolg kan tegenwoordig echt niet meer, maar wie kent dat nog. Ik hoorde dat cabaret voor het eerst optreden in mijn studententijd bij een feestje van de afdeling Biochemie waar ik toen als student onderzoek deed in het kader van mijn hoofdvak.

Geen opmerkingen: