06 juli 2023

Geen zonnedauw gezien

 

Een fraaie adder


Vorige week bij de excursie naar de Eilandspolder had ik volop zonnedauw gezien en dat is toch best speciaal, wilde ik ook wel eens met Roos gaan bekijken in het Haaksberger Veen, waar ik jaren geleden een enorme hoeveelheid van deze prachtige hoogveen flora had mogen aanschouwen. Roos had de reis uitgezocht en zo gingen we via Wijhe en Goor naar Haaksbergen en met een buurtbusje ror vlakbij het Haaksberger Veen, een bijzonder uitgestrekt en bijna geheel verlaten gebied, geen auto's, geen hoogspanningsleidingen of flats, slechts heel af en toe een medewandelaar en vooral stilte, voor mij het mooiste geluid, maar helaas geen zonnedauw. Wel heel veel pijpestrootje, hoe zou dat toch komen?? Stikstof depositie door verkeer en landbouw vrees ik.
Wèl zag Roos tijdens een stuk door zeer vochtig terrein een slang, een adder op het pad. Moest natuurlijk een foto van genomen worden, zij (aan de kleur te zien een vrouwtje) bleef rustig liggen totdat de foto was genomen en kroop vervolgens weer terug in het riet. Volgens adder-kenner Dick v.D. eten ze in dit soort habitat vooral kikkers en die zaten hier inderdaad genoeg.
Om het buurtbusje terug te halen moesten we flink doorstappen maar dat lukte prima, ik was uitgevloerd terwijl het toch "slechts" 13 kilometer was geweest. Was een heerlijke dag geweest.

Geen opmerkingen: