19 augustus 2022

Een alternatieve rauwkostsalade

 


Op basis van kennis op divers terrein en vanwege af en toe grote problemen met mijn stoelgang heb ik het afgelopen jaar een remedie ontwikkeld in de vorm van een rauwkostsalade. Een wonderlijk bestanddeel daarvan is de aardpeer, niet erg geliefd vanwege de winderigheid die je er van krijgt, maar waarvan ik uit ervaring inmiddels weet dat die winderigheid minder wordt wanneer je het regelmatig eet. Het bevat erg veel vezels waarmee het microbioom aan de gang gaat om te verteren en waarbij deze kwalijk riekende gassen vrij plachten te komen. Ze zien er onooglijk uit, maar je kunt ze even afspoelen en met velletje en al fijn snijden; smaakt een beetje als radijs en is erg goed voor de darmen.
Een ander ongebruikelijk ingrediënt zijn de paardenbloembladeren die ik heb gekozen als vezelrijk groen onderdeel van de salade. De jonge bladeren zijn het lekkerste, de oudere bladeren worden een ietwat bitter, maar bevatten wat meer vezels heb ik de indruk; van de bittere smaak merk je weinig in het mengsel. Als er een overvloed van paardenbloemen is dan kun je het wassen, fijnsnijden en invriezen voor gebruik in wintermaanden wanneer er geen groei is. 
Voor een lekkere smaak worden appel en rozijnen gebruikt, maar ook partjes mandarijn heb ik wel gebruikt en een beetje zout voor de smaak. Alle ingrediënten worden fijn gesneden omdat het kauwen anders wel een hele onderneming wordt.

Ingrediënten, hoeveelheid zelf te bepalen: paardenbloembladeren, winterpeen, aardpeer, appel, walnoot, deze worden fijn gesneden, In een mengschaal doen en verder toevoegen:  rozijnen, en verder voor de smaak wat citroensap, olijfolie en 1 of 2 eidooiers om het wat te binden. Je kunt ook mayonaise gebruiken, maar citroensap, eidooier en olijfolie past meer vind ik. Snufje zout maakt het af. Alles goed mengen en eten maar. Neem vooral de eerste tijd de geur van de winden, flatus voor lief (duurt een paar uur na het eten voordat je het merkt) en merk op dat je op zeker moment uitstekend afgaat, althans dat is mijn ervaring! Ik voel me het lekkerst als ik iedere dag van deze salade eet en voel me dan soms een natuurmens voor wat mijn darmstelsel betreft; moet dan vaak wel drie keer een beetje afgaan, geen diarrhea hoor!



Geen opmerkingen: