01 augustus 2022

Bramen alom

 

Verdord en toch vruchten

Hier in het bos hangen de bramen er redelijk goed bij. Ik neem mijn petje af voor deze struiken; het is gortdroog en desondanks hebben ze hun stengels en bladeren uitgeperst om bramen met sap te produceren. Niet iedere struik heeft dat gered, maar het verbaasde me werkelijk dat er zo veel eetbare bramen aan de verdroogde struiken hangen.
Bramen zijn goed in staat om zich ongeslachtelijk, vegetatief te vermeerderen; hun uitgebreide wortelstelsel staat daar gerant voor. Desondanks blijft die evolutie-gedreven geslachtelijke voortplanting buitengewoon manifest. Als boven vermeld zet de struik alles op alles om de vruchten, de bramen waarin de kans op evolutionair succes zich manifesteert te produceren; het lijkt wel het enige waar ze de hele periode van voorjaar en vroege zomer mee bezig zijn.
Het zelfde natuurlijk de dieren; let maar eens op de vogels die vanaf het voorjaar niets anders doen dan zich voortplanten en voedsel aanslepen voor hun nakomelingen. Die levensprocessen zijn een ongelooflijk sterke drive van het leven.

Geen opmerkingen: