12 augustus 2022

Wat een hitte

Vanmorgen vroeg opgestaan en thee gezet. In het boek Kathedraal aan zee begonnen; lag nog in de vensterbank bij Roos op me te wachten. Allemachtig wat een wereld wordt daar beschreven in het middeleeuwse Spanje; lijfeigenschap en de gruwel van adel en kerk worden bijzonder indringend beschreven rond het recht van de eerste gemeenschap van de heer; ik gruwelde bij de gedachte dat dit soort zaken in die tijd echt speelden; wat is de mens toch een wolf voor de mens. Een goed boek; inmiddels ben ik in hoofdstuk 2 aangeland. En toen kwam Roos de kamer binnen; lekker uitgeslapen zo te zien. We ontbeten en dronken koffie in de tuin. Het werd steeds later maar tegen een uur of elf nam ik toch de trein; ik wilde per se naar fruitteler Westeneng in Bunnik en naar Boer Dirk als daar nog tijd voor was.
In de trein zat een stel tegenover mij, een jaar of 35 die duidelijk met het zelfde dilemma te maken hadden als Roos en ik; hij wilde niet alleen maar aan de ellende van milieuvervuiling en klimaatverandering denken met alle problemen van dien; hij wilde toch vooral van positieve dingen genieten. Zij had daar duidelijk meer moeite mee en vond gedragsverandering iets waar je toch voortdurend mee bezig moet zijn. Ik voel dat ook zo: "Zwei Seelen in einem Brust", zo voel ik dat aan. Zeker omdat ik die hele klimaatellende al decennia verwachtte en er nu keihard mee geconfronteerd word; daarnaast heb ik in die jaren, maar vooral de laatste paar jaren zo veel gelezen over wat onderzocht is - met name het boek van Valerie Trouet - en wat er nog aan staat te komen; daar lijd ik geestelijk echt onder ten koste van mijn gevoel van levensvreugde.
Overigens wel heel gezellig met Westeneng zelf staan praten en ach, die was helemaal niet zo somber over de huidige droogte: "langdurige regen is voor de landbouw desastreus", daar houd ik het dan maar even op, maar ik weet ook dat de Rijn zelden zo laag heeft gestaan; van Hisso weet ik dat de gletschers in Zwitserland met een rotgang smelten en daarmee de albedo verlagen. Nou ja, tismaarvullus, zal ik maar zeggen.
Volgende week heeft Westeneng James Grieve! Dat is in ieder geval een positief punt om naar uit te zien; mijn favoriete appel. 

Geen opmerkingen: