05 augustus 2022

Begin augustus

 

Feest op Spetse 1977

De eerste twee weken van augustus zijn voor mij altijd een tijd van contemplatie, gevoed door nostalgie; dit jaar, 2022 wel in het bijzonder omdat het daarbij zelfs een aantal lustra bevat. Het mag dan ook nauwelijks toeval zijn dat ik nog een gaatje had in deze blog binnen dit tijdsbestek op 5 augustus, de geboortedag van grootmoeder Sientje die op 5 augustus 1897 werd geboren, hoe kan het anders, 125 jaar geleden, een bijzonder lustrum dus, hetgeen ik constateerde toen ik het uitgebreide overzicht van mijn voorouders bekeek om haar juiste geboortedag vast te stellen; ik dacht dat zij jarig was op 4 augustus en haar geboortejaar wist ik echt niet.
Mijn eerste stappen op het pad van de liefde begonnen op 1 augustus 1964 toen ik verkering kreeg met Lien; ook mijn eerste baan bij de VU kreeg ik begin augustus in 1972 nu dus 50 jaar geleden, vijf jaar later had ik dat onvergetelijke veertiendaags immunologie congres in Griekenland, op het eilandje Spetse vlakbij Hydra. Daar heb ik een bijzondere herinnering aan, zichtbaar op deze 45 jaar oude zwart wit foto, genomen door een plaatselijke fotograaf tijdens het gezamenlijk feestje aldaar. Heb daar een wat al te hartelijke vriendschap onderhouden met Christine, die ik ook later nog heb ontmoet; denk daar nog met veel warmte aan terug en nostalgisch als ik ben heb ik dat witte overhemd van die avond ook tot heden zorgvuldig bewaard; draag het nu pas weer intensief om te verslijten wellicht.
Maar de herinneringen gaan verder vooral die eerste augustus dat ik bij Anneke introk, op haar verjaardag nota bene in 1979, naar Bilthoven verhuisde in 1980 en naar de Bilt waar ik in 2017 voor het eerst in mijn leven op mezelf ging wonen, in de flat waar ik dit bloggie nu zit te schrijven. Joke die 40 jaar geleden werd geboren. Dat alles schiet deze veertien dagen sterk door mij heen. Oma Sientje 125 jaar geleden en vader Henk 100 jaar geleden en ik over ?? jaar. Zo gaat het; de ouden zeiden het al; de generaties zijn als de bladeren aan de bomen, ze gaan en worden vervangen door de nieuwe. Zal dat ook in de eerste weken van een augustus worden? en welk jaar dan?


Geen opmerkingen: