13 augustus 2022

100 jaar geleden

 De dertiende augustus is al gedurende mijn hele leven een bijzondere dag; dat was de verjaardag van mijn vader Hendrik van Elven; Henk voor eenieder. Vandaag was het precies honderd jaar geleden dat hij ter wereld kwam; hartje Amsterdam in de tweede Weteringdwarsstraat; ik heb het geboortehuis nog een keer opgezocht maar het oorspronkelijke gebouw met onder een winkel waar mijn grootvader een melkzaak dreef, was al lange tijd geleden afgebroken; er stond nu een relatief nieuw gebouw.
Mijn grootvader had daar destijds een melkzaak, gekocht omdat zijn schoonvader het ongepast vond dat zijn dochter zou trouwen met iemand die geen "eigen baas" was. Opa heeft mij verteld dat hij het een gruwel had gevonden: "boertje, heb je nog twee eitjes en een halfje melk", en dan kon hij weer drie trappen op en af. Hij droomde er nog van vertelde hij toen ik misschien pas een jaar of twaalf was. Grootmoeder deed de winkel terwijl opa de buitenklanten bediende met een melkkar. Ach ja, daar groeide mijn vader op; als enige herinnering die hij mij verteld heeft was een verhaal over een katje dat was overreden door een paardenkar op de brug aldaar.
Ik had mij voorgenomen om deze dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan en om 12.00 uur op het kerkhof zijn geboortedag te gaan gedenken samen met mijn broers als dat haalbaar was. De hittegolf weerhield mij ervan. Wèl stuurde ik een WhatsApp bericht over de groepsapp die ik met mijn viertal heb met een herinnering over zijn 70e verjaardag die hilarisch gevierd werd. Leuke reacties van hen; warme herinneringen aan mijn goede vader, hun grootvader.

Geen opmerkingen: