16 september 2014

Van binnen uit

Gisteren was ik zo vroeg al klaar met de voorbereiding van de wandeling met Luuk, dat ik nog even een kop koffie ben gaan drinken bij Roos. En daar realiseerde ik mij dat ik vergeten had om een boek of een Elsevier mee te nemen voor in de trein.
Roos heeft altijd een stapel boeken liggen die zij "in de verkoop heeft" bij bol.com, een handige voorziening om je oude, onbeschadigde boeken tweedehands kwijt te raken; soms heeft ze het er gewoon druk mee; als het aan een wandeling ligt, dan brengt ze de boeken zelf langs; vinden de klanten ook leuk. Maar dit alles ter zijde. Roos zocht een boek uit en meldde daar al bij: "als het je te veel wordt, dan lees je maar niet verder hoor".
Maar nee hoor, ik heb het boek om 9.00 uur, bij vertrek van de trein naar Zwolle open geslagen en heb het, voor zover dat gaat met een zware wandeling ertussen en een naggie slapen, in één ruk uitgelezen.
Het is een boek waarin van binnen uit de positie van "de vrouw" binnen de strenge regels van de religie in Arabië  wordt beschreven, beleefd kun je maar beter zeggen. Voor iemand uit west Europa is dit niet te begrijpen. Maar de bevindingen stemmen geheel overeen met wat ik uit deze woestijncultuur heb gelezen in de boeken van Marcel Kurpershoek en zijn echtgenote Betsy Udink. Het zwarte gif, oftewel de aardolie hebben dit land van bedouienen met de daar vigerende clancultuur materieel enorm veranderd; het woord verrijkt dekt de lading niet; de cultuur bleef onveranderd.
Lees het vooral zelf; het is voor een spotprijs verkrijgbaar via internet. Probeer vooral bol.com of boekwinkeltjes.nl.

Geen opmerkingen: