09 september 2014

Renoir en de vogels van Lesbos

Foto van de  bladzijde uit mijn boek
"Le déjeuner des canotiers" van Pierre-Auguste Renoir
Het begon eigenlijk met mijn eerste reis dit jaar naar Lesbos. Bij een van mijn gesprekken met Harald, een groot vogelfotograaf in het gezelschap spraken we af dat ik zijn foto's in origineel zou krijgen en hij van mij een boek over de impressionisten dat ik al vele jaren vrijwel ongelezen in mijn bezit had.
Bij het lezen van "De junival" van Jan Wolkers kwam ik op het schilderij "Le déjeuner des canotiers" van Pierre-Auguste Renoir, een door mij zeer gewaardeerde schilder vanwege zijn uitdrukkingsvaardigheid voor gezichten van met name jonge vrouwen. Op internet kun je alles zo makkelijk vinden en het is inderdaad een schitterend werk, vrolijk, goed geraakt en knap geschilderd.
Maar ja, dat boek over de impressionisten wilde ik toch wel grondig gelezen hebben voordat ik het weg zou geven en daar kwam ik natuurlijk ook een fraaie foto van dit schilderij tegen; het hoogtepunt van Renoirs' eerste fase; een meesterwerk!
En nu, gestimuleerd door de lezing over kunstgeschiedenis ben ik toch intensief aan het lezen over alles wat betreft kunst en vooral ook over die impressionisten. Moet ook maar weer eens naar het Musée d'Orsay. Fijn zo'n frisse nieuwe interesse: kunstgeschiedenis.
En binnenkort ga ik het boek overhandigen aan Harald; bij de bieb staan hele rijen boeken over de impressionisten dus ik kom niets tekort.

Geen opmerkingen: