26 september 2014

Hut bouwen

Kinderen bouwen een hut
Vandaag reed ik door het buurtje van Roos op weg naar de bibliotheek; daar was een hoogwerker met een man met zaag bezig om de wat al te hoog opgeschoten platanen te snoeien. Was hard nodig want de bomen staken zo langzamerhand gewoon boven de huizen uit en houden veel zon uit de tuinen. Wat mij betreft zouden ze verwijderd mogen worden zoveel zon als dat ze tegen houden; er staan bomen zat in de Bilt.
Vanmiddag zat ik bij Roos aan de thee en daar zag ik een achterbuurman met grote stukken van de dikste takken sjouwen; kennelijk voor zijn open haard. Maar het leukste vond ik toch wel toen ik naar huis fietste: een vijftal kinderen was druk aan het slepen met takken en bezig om "een hut" te bouwen. Enthousiast overleg, op hoge toon gevoerd want iedereen wil natuurlijk de baas spelen; deed me plezier. Geef kinderen gewoon de ruimte en de spullen en ze gaan heerlijk aan de gang; die stapel ongeordende takken is natuurlijk veel leuker dan ander speelgoed (zelfs leuker dan de i-pad?).
Vorig jaar was er aan de zijkant van de flat waar ik woon ook zo.'n zelf gecreƫerde kinderspeelplek; tussen de struiken met een naar binnen gesleepte bank van de grote vuildag. Door protest van mijn flatgenoten werden de bomen kort gesnoeid; hut van de kinderen verdwenen, maar alles was weer "keurig" zoals het kennelijk hoort.
Kinderen hebben iets met een hut bouwen, dat herinner ik me zelfs nog uit mijn eigen kindertijd. Ook mijn eigen kinderen bouwden altijd "hutten" in de speelkamer. Met knijpers, lappen en wat zo al meer werd hun speelruimte ontoegankelijk gemaakt. Dat bleef dan vaak dagen zo tot ze het zelf niet meer zagen zitten. Anneke ruimde dan de hele zooi weer netjes op en dan begon het na enige tijd opnieuw.
Leuk toch?!

Foto gecopieerd van deze site.

Geen opmerkingen: