24 september 2014

De karstverschijnselen

Hier sta ik naast zo'n spleet in de ondergrond
van kalksteen. Zo verdwijnt deze landtong uit-
eindelijk in zee.
Kreta lijkt wel een groot langwerpig brok kalk in de Middellandse zee; de 100 kloven die het eiland schijnt te tellen zijn daar een verschijsel van. Kalk lost relatief makkelijk op in het regenwater en stroomt dan af naar zee, aldus Peter Westbroek. Deze reis merkte ik duidelijk dat ik op een andere manier naar de gesteenten keek door genoemd boek.
Op een van onze laatste dagen kwamen we op een landtong, je kunt beter spreken van kalktong van zo'n 15-30 meter breed; daar kon je duidelijk het verval van het gesteente waarnemen; diepe spleten in de zo degelijk en hard ogende bodem. Op het eerste gezicht ziet het er nogal verraderlijk uit en misschien is het dat ook wel, maar er stonden geen waarschuwingsbordjes en waarschijnlijk bestaan die spleten ook al vele decennia of eeuwen, want geologische processen gaan naar onze maatstaven bijzonder traag.
Ook in de Lissoskloof had ik soms het unheimische gevoel dat al die zo op het oog los zittende vaak enorme klompen steen wel eens op je hoofd konden vallen; maar het geraas van gesteente is ons gelukkig bespaard gebleven. Toch moet dat vaak zijn gebeurd want zo'n kloof is bezaaid met soms enorme brokken kalksteen die naar beneden zijn gekomen. De afbraak laat zich dus goed lezen!
Ik vond het meer interessant dan griezelig moet ik zeggen.
Heel duidelijk zie je de oude kustlijn, enkele meters boven de
huidige. Foto genomen vanuit het bootje dat ons naar Lissos bracht
Een ander geologisch verschijnsel zie je aan de kust bij Lissos. Daar heeft ooit een aardbeving plaats gevonden waarbij de bodem enkele meters omhoog is gekomen. Toen wij hier vorig jaar voor het eerst kwamen en ik de duidelijke afscheiding zag van de oude kustlijn en de huidige dacht ik nog vanuit mijn noordzee achtergrond dat het om een eb- resp vloedlijn ging; maar hier bij Kreta heb je vrijwel geen eb en vloed. Het is dus een geologisch verschijnsel; onrustig plekkie daar in het rustige, rustieke Sougia.

Geen opmerkingen: