06 september 2014

Naar het Rijksmuseum Twenthe

Misschien was het Festival Oudemuziek van Utrecht niet helemaal wat ik ervan had verwacht, het had er wel toe geleid dat ik mij meer in kunst ben gaan verdiepen. De lezing van een kunsthistoricus, afgelopen woensdag heeft mij doen realiseren dat ook hier een bijzonder interessant aandachtspunt ligt; ik ben behoorlijk op de hoogte van allerlei kunsten en architectuur, maar wat betreft de samenhang heb ik nauwelijks een idee.
Na afloop van de lezing heb ik direct een inleiding tot de kunstgeschiedenis geleend van de bieb; er was een heel rek met kunstboeken, dus daar kan ik fijn uit gaan putten. Eerst maar eens een basis leggen.
Verder vond ik dat ik mijn museumjaarkaart ook wel eens wat gevarieerder mocht gaan gebruiken. Eerst maar eens Overijssel; in Enschede en in Zwolle heb je interessante musea en die heb ik nog niet eerder bezocht. Zo zat ik vanmorgen in de Intercity naar Enschede op weg naar het RIjksmuseum Twenthe; aldaar was een tentoonstelling over de Vlaamse renaissance met schilderijen van Rubens en tijdgenoten. Het was voor dit museum een bijzondere TT die veel kunstliefhebbers naar het Twentse had getrokken; 10.000 totaal, voor dit museum bijzonder! Nou en terecht want het was een prachtige TT met werken die ter beschikking waren gesteld door het Kunsthistorisch museum van Antwerpen (moet ik ook maar eens naar toe!)
Overigens was ik het meest onder de indruk van een schilderij van een vrouwlijke collega van Rubens; ik heb ter plekke haar naam gerepeteerd en desondanks is deze mij ontschoten. Moet ik maar eens opvragen bij het Twents museum of nog een keer gaan; het was de moeite waard; iets voor een regenachtige zondag en dan combineren met Zwolle; er llopt een trein van Enschede naar Zwolle zag ik.
Mais

Op de terugweg heb ik zitten lezen; bij het naar buiten kijken zag ik hoe NL toch wel langzaam maar zeker verdwijnt onder een tweedimensionaal industriegebied: de industriƫle landbouw; heeft niets meer met natuur van doen; mais en maaigras, geen koe meer te bekennen.
Mestinjectie

Geen opmerkingen: