23 september 2014

150 miljard

Foto van de melkweg
Vorige week las ik over een onderzoek van een stel sterrenkundigen; zij hadden tien jaar gewerkt aan het in kaart brengen van de sterren in de melkweg, “onze” melkweg wel te verstaan, want er zijn er vele; die andere melkwegen heten galaxies meen ik. Welnu die onderzoekers hadden er 10 miljard in kaart weten te brengen en schatten dat er in totaal 150 miljard sterren in onze melkweg aanwezig zijn; een aantal waar je je niets bij voor kunt stellen, overigens in de zelfde orde van grootte als dat we als mens hersencellen hebben; ook niet mis toch?
Deze week liepen Roos en ik een paar keer het straatje van Sougia naar de haven uit; boulevard is een groot woord voor dit gezellige straatje met restaurants, café’s en pensionnetjes; in de zijstraatjes meer restaurants, winkels, woonhuizen en een echt chique hotel.
Helemaal aan het eind van de straat was een lantaarn uitgevallen en had je ook weinig last van licht uit het dorp; wat we hoopten werd werkelijkheid: uitzicht op de melkweg: twee vage strepen wit tegen de zwarte achtergrond van de maanloze hemel.
Natuurlijk raakten we hierover uitgebreid aan de praat; onze melkweg is niet bijzonder; er zijn, houd je vast, naar schatting ook zo’n 100 miljard galaxies met elk zo’n 100 miljard sterren; je komt al snel tot een getal met 22 nullen alleen al het aantal sterren; een onvoorstelbaar groot getal.

Voel je je daar dan klein bij was de vraag. Eerlijk gezegd heb ik daar zelden last van dus ook niet bij deze overweging; wel ben ik erg dankbaar om er überhaupt te zijn, van de schoonheid van de wereld en van het heelal te kunnen genieten en na te denken over de grootsheid van dit alles!

Foto gecopieerd van deze site

Geen opmerkingen: