03 juni 2014

Weer zo'n "Annejet van der Zijl"

Spraken we vroeger van "een nieuwe Wolkers" wanneer er weer een boek van hem was uitgekomen, daar heb ik nu de neiging om te spreken over een "nieuwe Annejet"; wat een geweldige schrijfster op basis van historisch uitstekend gedocumenteerd materiaal. Het laatste boek dat ik van haar las ging over Gerard Heineken, de grootvader van - en voorbeeld voor Freddy Heineken.
Annejet geeft gedetailleerd aan hoe uit de initiatieven van voorvaderen uiteindelijk het Heineken concern door zijn inzet tot bloei komt; zijn zakeninstinct en ondernemerschap zijn echt ongelooflijk. Maar niet alleen dat waren de verdiensten van Gerard Heineken, daarnaast stond hij aan de wieg van uiteenlopende zaken als het tot stand doen komen van het Rijksmuseum, de Telegraaf, het Noordzeekanaal, kortom, de stad Amsterdam stond hem zeer nauw aan het hart net als bij grote Amsterdammers als Sarphati. Het gaat om die zelfde stroomversnelling in de tijd van Amsterdamse ontwikkeling waar ook Daniël Josephus Jitta, die overigens niet genoemd wordt in dit boek aan heeft deelgenomen.
Grootvader Gerard is door de tijd, maar niet alleen dat, ondergesneeuwd geworden; mijn grootmoeder zou zeggen: "hij is door een strontkar overreden", oftewel iemand heeft hem zodanig besmeurd dat hij er maatschappelijk ernstig onder te lijden heeft gehad; wellicht heeft dat ook zijn onverwachte vroegtijdige dood veroorzaakt.
Zijn huwelijk bleek onvruchtbaar; uiteindelijk wordt er toch een kind geboren dat overduidelijk is verwekt door een huisvriend; misschien niet makkelijk te verteren geweest voor hem, maar aangezien de vriendschap is gebleven en Gerard blij was met de opvolger voor het bedrijf heeft het hem uiteindelijk waarschijnlijk wel genekt. Een schoft kruiste zijn pad; het onaantrekkelijke zusje van zijn echtgenote wordt verleid door een beroepsoplichter die uiteindelijk alle drek over de familie uitspuit; leest u vooral zelf hoe dat in zijn werk ging. Ergens komt het verhaal me bekend voor, zij het uit recenter hoek: raadt u zelf maar.
Annejet heeft weer een geweldig boek afgeleverd:
Titel: Gerard Heineken Ondertitel: De man, de stad en het bier
ISBN: 9789021455440
Een echt aanradertje. Ik leende het als "sprinter" van onze bibliotheek. Toen ik gisteren kwam om mijn eerder bestelde boeken op te halen kwam ik Roos daar ook tegen met dit boek, opgediept voor mij van de leestafel met sprinters. Ze voorspelde al dat ik het in één ruk uit zou lezen, waarvan acte! Ga het straks direct terug brengen zodat anderen het kunnen lenen; ik mocht het slechts een week thuis houden.

Geen opmerkingen: