05 juni 2014

Door de waterleidingduinen

Boomleeuwerik
Vandaag met Cyria S. door de waterleidingduinen gewandeld. Zij was ook deelnemer aan de Lesbos vogelreis 2014 van de SNP; dit gebied is voor vogelaars interessant, dus ondanks de wat sombere weersvoorspelling gingen we op weg. En ach, geen vogels dan toch altijd gezellig wandelen en kletsen. En inderdaad we hebben wat afgepraat over het boek van Jan Brokken over de pianist Egorov en over onze voorkeuren vwb literatuur. Ze had het toch vrij onbekende werk van Frank Westerman; "ingenieurs van de ziel" ook gelezen. De terreur van het Sovjet communisme kruist de laatste week merkwaardig genoeg steeds mijn pad. Het boek over Egorov, de lezing van Krielaars; merkwaardig toeval. Maar daarover kun je dan leuk van gedachten wisselen. Frits Bolkestein die veel beter dan de als intellectuelen beschouwde schrijvers als Harry Mülisch doorhad hoe slecht het Sovjet systeem, het communisme in de praktijk uitwerkte. Jan Brokken schaamt zich ervoor dat hij tegen de kruisraketten heeft geprotesteerd. Zo ver wil ik niet gaan, maar dat de Sovjet Unie zo pervers was konden we ons toch eigenlijk niet voorstellen. Hoe pervers het was kun je eigenlijk het beste zien als je "Goelag archipel" van Solzjenitsyn leest; huiveringwekkend.
Cyria had mij dit boek aangeraden; het las erg makkelijk en gaf veel aanknopingspunten voor gesprek. Niet alleen de USSR maar vooral de muziek.
Ondertussen zagen we de boomleeuwerik en de boompieper, de gekraagde roodstaart, allemaal vogels die ik nu aan mijn lijst kan toevoegen. Cyria probeerde mij ook de zang te doen onderscheiden; de zwartkop met zijn geluid van ketsende stuiters, dus niet de heggenmus zoals ik lang heb gedacht. Het valt niet mee.
Afgesloten met een kopje koffie resp. thee in "de Oase", een bijzonder sfeervolle uitspanning.
Nog vergeefs geprobeerd om bij Kathmandu een nieuwe rugzak aan te schaffen. Ik vroeg wat assistentie bij het maken van de keuze, maar de verkoper had er duidelijk geen sjoege van en wist niets beters in te brengen dan: "dat kunt u het beste maar zelf uitzoeken", mij achterlatend bij een rek met wel 60 verschillende dagrugzakken; het leek wel het schap met wasmiddelen bij AH (har har). Ik ga maar eens in Maarssen kijken; daar zit een interessante buitensportzaak heb ik begrepen.
Heb de eerste Opperdoesjes geschrapt, gekookt en gebakken; zoon Hugo kwam eten. Om 20.30 ging hij er weer vandoor. Gaf me even de tijd om een paar Bloggies te schrijven. Door de afgelopen vakantie loop ik behoorlijk achter en dat wil ik per se inhalen.

Geen opmerkingen: