24 juni 2014

Clodevich in Zülpich

Oude stadsmuur van Zülpich
Op zoek naar de Weihertor, een in mijn herinneringen oude, Romeinse uitgang van de stad Zülpich bevroeg ik een leeftijdsgenoot; hij stond op z'n gemak een sigaretje te roken bij de ijssalon; waarschijnlijk de eigenaar. Hij nam alle tijd voor de uitleg en wees me op de noodzaak van omlopen vanwege een nieuw aangelegd stadspark dat deze kant van de stad tegenwoordig afsluit. Maar belangrijker, hij gaf me tevens een lesje geschiedenis. Hier was Clodevich gedoopt; suffig riposteerde ik nog in het NLs Lodewijk, maar al snel realiseerde ik me dat deze stad duizenden jaren oud was, gesticht door de Romeinen rond het jaar 0 en dat het hier ging om koning Clovis, een naam uit een heel bijzonder ver verleden althans daar waar het de Europese historie betreft. En ja mijn Duitse meneer bevestigde dat het om Clovis ging want de apotheek waar we schuin voor stonden heette de Clovis apothek.
Clovis, Pepijn, Karolingers, Merovingers, mij op tienjarige leeftijd onderwezen door meneer Buisman, mijn onderwijzer in de 4e en 5e klas van de lagere school. Van Pepijn wist ik nog dat hij hofnar was, althans zo had ik dat 56 jaar lang onthouden en naarmate ik ouder werd ook merkwaardiger gevonden. Pepijn was namelijk de grootvader of de overgrootvader van Karel de Grote, de grote keizer van het verenigd Europa en levende van 768 to 814, alzo heb ik ook vanaf mijn prille jaren onthouden. Naarmate ik meer verstand kreeg vroeg ik me wel af hoe een hofnar, zeg maar een soort Toon Hermans aan het hof, die er slechts was "ter vermaecke" van de koning, het tot koning/opvolger kon brengen. Maar verder nooit in verdiept.
Roos is helemaal weg van Eleonore van Acquitanië een heeft over deze ooit invloedrijke dame een dikke pil gelezen. En zo kwamen wij te spreken over koning Clovis en over Pepijn. Roos wist dat Pepijn de hofmeier was geweest, zeg maar de eerste minister van het Merovingische rijk; hofmeier, het zegt een kind van 10 natuurlijk weinig. De macht uiteindelijk overgenomen van de Merovingers hebben de Karolingers het Frankische rijk later geregeerd met Karel de Grote als de meest bekende.
Deze kennis kreeg onze generatie dus al opgelepeld als kleine kinderen!
Welnu, Roos vroeg onlangs aan de bibliothecaresse naar een boek over de Merovingers en het antwoord was iets in de trant: "wat voor vingers". Dat bedoelt Scruton met het teloor gaan van onze Westerse cultuur door ontbreken van aangeleerde kennis; zelfs een bibliothecaris heeft die kennis niet meer?! Alleen iets weten over WO II, zoals tegenwoordig wordt onderwezen is echt niet voldoende. Overigens leerden wij daar destijds helemaal niets van, noch op de lagere school, noch op de middelbare school; dat pikte je vanzelf wel op. Daarom heb ik me de laatste decennia ook verdiept in deze recente historie, waaronder als laatste de Boerenoorlog als laatste. 1870 wacht nog!

Geen opmerkingen: