22 juni 2014

Door het Guisveld

???
Toen ik deze foto voor het eerst zag wist ik niet hoe dit kon; lopen over het water; het is wel erg lang geleden dat dit kunstje werd vertoond. Vier boswachters die over het water lijken te lopen.
Vandaag werd het raadsel publiekelijk ontrafeld; Ab maakte mij erop attent dat SBB een wandeling had uitgezet over het Guisveld onder de titel: "Wandelen over het water". Vorig jaar had ik al het genoegen mogen smaken om aan een excursie door het Guisveld deel te kunnen nemen. Het is een veengebied bestaande uit een veelheid van eilandjes. Je kunt de eilandjes slechts per boot bereiken. Om dit gebied nu voor twee dagen toegankelijk te maken voor publiek had StaatsBosBeheer (SBB) wandelpaden uitgemaaid in het rietland en als verbindingen pontons neergelegd; hierover kon het publiek zich vrijelijk bewegen. Het pièce de résistance was natuurlijk de hier boven gepresenteerde overgang. Wat je op de foto niet kunt zien dat is de met palen aan de bodem gefixeerde oeververbinding die net een centimeter onder het waterniveau blijft. Je moet dus soppen maar zelfs met mijn oude, lekke wandelschoenen hield ik droge voeten.
Kosten noch moeite waren gespaard; SBB had het ontzettend leuk georganiseerd; Vogelbescherming was halverwege, ergens middenin het veld aanwezig met een boekenstand en deskundigen met telescoop kijkers en toelichting; een scorebord met welke vogels waren waargenomen daar was zelfs een roerdomp en een blauwborst bij!
Waterdiertjes bekijken; voor kinderen.
Verderop een hele kinderactiviteit met visnetjes en aquaria, soortenbladen en weer een deskundige die op kindvriendelijke wijze toelichting gaf. Bordjes bij de plantensoorten (had Ab keurig voor gezorgd naar ik begreep); het bordje met Kale Jonker trok ik mij persoonlijk aan!
Aan het eind nog een timmerplek voor de kids waar ze met spijkers, hout en houten chips konden knutselen. Wij hadden een heerlijke middag; het was nog prachtig weer ook! Bedankt Ab voor het advies.

Geen opmerkingen: