13 juni 2014

De gladde slang

Een gladde slang, nou ja, slangetje
In Nederland kennen we een drietal soorten slangen: de meest bekende, de ringslang, de adder en tot slot de meest zeldzame, de gladde slang. Die laatste had ik waarschijnlijk nog nooit gezien; een vluchtige waarneming van een grote slang zonder ring daargelaten (ik was op de fiets en het beest kroop snel weg); dat zou een gladde slang geweest kunnen zijn maar gezien het habitat is het toch waarschijnlijk een ringslang geweest.
Tot afgelopen zondag. Ab stopte plotseling met de fiets; ik dacht dat er iets met zijn fiets aan de hand was maar nee, hij had een slangetje waargenomen. En ja hoor, daar lag een "slang", nou ja, een slangetje. Ab dacht even dat het een ringslang was, maar nee het was een gladde slang, die waarschijnlijk in het vorig seizoen het daglicht had mogen aanschouwen.
Ik vond het een aandoenlijk gezicht zo'n piepklein actief beestje. We hebben hem van het fietspad afgehaald om te voorkomen dat er iemand overheen zou rijden. Het is een beetje vervelend dat reptielen altijd de asfaltpaden opzoeken omdat ze er sneller kunnen opwarmen; het is mij ook vaak overkomen dat ik in het bos een hazelworm op het fietspad tegenkwam; die leg ik ook altijd een stukje verderop. Bij het wandelen kom je ze ook vaak tegen; ik pak ze dan altijd even op; raar gevoel zo'n koud beest.
De adder stond dankzij Abs' broer Dick al op mijn waarnemingenlijst en dan nu de gladde slang. Heb ik alle drie soorten inmiddels gezien!

Geen opmerkingen: