15 mei 2014

Vogelen in de Vissersteeg

Roos en ik verzuchten zo vaak: "wat wonen we toch mooi". Het is waar, de omgeving van De Bilt/Bilthoven is prachtig en zeker in deze tijd van het jaar. Vanmorgen hebben we eerst lekker een saunaatje gepikt en liggen zonnen bij Sportcity. Daarna ben ik gaan vogelen; had ik van de week al een keer gedaan. Via het Houdringhebos naar de Biltsche Hoek, de Utrechtse weg oversteken en dan door de Visserssteeg, landgoed Oosbroek naar de Kromme Rijn en weer terug. Ik had ontzettend genoten en wilde dat vandaag weer doen en dan gewapend niet alleen met de verrekijker maar ook met pen en papier om de namen van de vogels te noteren. En zo heb ik vandaag 32 verschillende soorten vogels gezien!
Het begon al goed toen ik met de fiets naar het parkeerterrein bij de IJsbaan reed: nog geen honderd meter en ik had al een houtduif, een kauw, een merel en een ekster gezien. Snel genoteerd. Maar het ging maar door: spreeuw, kraai, eend, meerkoet, roodborst, vink, koolmees, winterkoning, zwaan, reiger, nijlgans, reiger, visdiefje, huiszwaluw, etc. Een aantal kon ik aan het geluid herkennen als de specht, koekoek en groenling. Mijn mooiste waarneming vond ik de zwartkop. Aan een zoom van een bos, met lage overgangsbegroeiing, in de zon ging ik gewoon rustig staan observeren; daar hoorde ik het welluidend gezang van de zwartkop (een gemankeerd merel-geluid) en zag ik ook het grijze vogeltje met het zwarte kopje; goed te onderscheiden van de koolmees. Over deze waarneming was ik heel tevreden. Ook over de kleurrijke putters die ik in de Visserssteeg zag.
Op de terugweg belde Adriaan me nog om te vragen hoe Lesbos was geweest; ontzettend attent. Dankzij Adriaan beoefen ik deze vogelhobby. Ik vind het steeds leuker worden!

Geen opmerkingen: