05 mei 2014

Veel water op Lesbos

Middelste bonte specht bij nest.
Foto Harold Mulders
De reden dat er zo veel vogels op doortrek via Lesbos naar Europa vliegen ligt in het waterrijke karakter van dit natuurrijke eiland. Verder is de omgeving (nog) niet vergiftigd door "gewasbeschermingsmiddelen", zoals "communicatie deskundigen" op eufemistische wijze landbouwgif noemen; eigenlijk is het één groot natuurgebied met ouderwets cultuurlandschap gemengd; zoals het er bij ons in NL ook uitzag tot de 50-er jaren; daarom kom ik er ook zo graag. Het gaat mij absoluut niet alleen om de vogels maar ook om andere dieren als insecten en zoogdieren, het landschap, de mensen, het lokale eten.
Zo kwamen we bij een uitstapje ook bij een klooster waar in een paal een "middelste bonte specht" zat met een nest: dus de camera's in stelling gebracht. Eerst een kopje koffie in het restaurantje bij het klooster. Enkelen van ons gingen verder het landschap rond het klooster in en troffen daar een beekje en een concert van vogels. Ik nam plaats in de buurt van het beekje om te luisteren; nu ben ik begiftigd met twee heel kleine oren en de leeftijd brengt helaas gehoorverlies, althans gehoorvermindering teweeg; met de handen achter de oren hoor ik veel meer van de omgeving; ik vroeg Evert-Jan om een foto van mij te maken terwijl ik van de natuurgeluiden zat te genieten.
Genieten van de omgevingsgeluiden met de handen
achter de oren
Op de achtergrond zie je nog een klein gebouwtje dat bij het klooster hoort. Overal rond het klooster stonden kleine gebouwtjes die door lieden zijn gefinancierd om het klooster te verrijken als een soort aflaat of boetedoening of anderszins om hun eerbied voor hun schepper te materialiseren.
Gewapend met de verrekijker heb ik echt genoten van de omgeving van dit klooster en met mij een aantal van de reisgenoten; mooie plek.

Geen opmerkingen: