03 mei 2014

Coprofiele zwammen

Witte paddenstoelen specifiek op koeienstront
Al snel bij een groepsreis ontstaat er een groepsgevoel; dat heb ik nu al zo'n vijf keer mee mogen maken. Een zekere Kees en ik trokken regelmatig met elkaar op; we waren beiden meer wandelaars dan vogelaars en hielden ervan om af en toe even de benen te strekken. En zo trokken wij nadat we geruime tijd bij de zoutpannen vogels hadden gekeken het veld door. We zagen van alles; bloemen, insecten en grappig genoeg ook een aantal paddenstoelen, uitsluitend op koeiendrollen. Overigens heb ik de koeien niet waargenomen.
Kees en ik beredeneerden de reden waarom deze zwammen nu juisit op de drollen groeiden. Volgens mij was het omdat de sporen van paddenstoelen zo ontzettend fijn zijn dat ze eigenlijk vrijwel overal door de wind verspreid worden en dus ubiquitair zijn, d.w.z. overal aanwezig zijn. En dat ze dan daar waar aan de groeivoorwaarden wordt voldaan ook daadwerkelijk tot wasdom komen om weer nieuwe sporen te kunnen maken. Kees dacht dat het mycelium overal wel in de grond zou zitten en dat de vruchtbare stront ervoor zorgdroeg dat daar de vruchtvorming, de paddenstoelen tot wasdom zouden komen. Voor beide mogelijkheden is wat te zeggen.
Bruine paddenstoel op een koeiendrol
In ieder geval vonden we twee soorten zwammen die louter op de drollen groeiden maar ook drollen waar niets op groeide. Tja, hoe het biologisch werkelijk in z'n werk gaat dat zou ik niet kunnen zeggen.

Geen opmerkingen: