26 mei 2014

De grot van Polyphemos

Het portret van Polyphemos, de cycloop
Wie kent niet het verhaal van Polyphemos en Odysseus. Voordat ik deze zomer naar Griekenland zou gaan heb ik het bekende verhaal van Homerus, in de onvolprezen vertaling van Imme Dros weer gelezen; de Odysseia, het blijft een schitterend verhaal.
Vanuit Sougia kon je de grot van Polyphemos bereiken; de E4, het kustpad voerde je er langs. Volgens de restauranthouder van het visrestaurant moest je wel op de steenmannetjes letten want de officiƫle E4 ging er boven langs. Het was weer een hele klim naar boven; een stel druk doende, prachtig wit/zwarte vogels bij een hek en fladderend van boom naar hek, en verder geiten en prachtige uitzichten over de grillige kustlijn met hier en daar een strandje. De zuidkust van Kreta is werkelijk schitterend zeker wanneer de zon krachtig schijnt en dat was deze dag het geval.
Het was duidelijk een attractie want er liepen relatief veel mensen over de route; geen hordes maar je kwam toch af en toe iemand tegen. Daardoor konden we de gezochte grot ook niet missen. We hoopten maar dat Polyphemos niet thuis zou zijn har har. En ja hoor, daar doemde hij op; een grote grot, vol met geitenstront, zwart geblakerd plafond. Natuurlijk is het allemaal maar een mythe en hebben cyclopen slechts in de fantasie bestaan maar ik geniet er ontzettend van dat de door mij zo geliefde verhalen hier lijken te hebben gespeeld.
De grot van Polyphemos met geiten en al
Ook gisteren met het bootje heb je het gevoel dat je dicht bij de belevenissen bent van "de man van duizend listen"; het breinzoute water met z'n diep blauwe, bijna purperen kleur; de zuiden wind, destijds de Zephyr genoemd en nu de Cirocco; Gavdos, het eiland van Calypso, de godin met de mooie vlechten die Odysseus zeven jaar lang "dwong" om iedere nacht met haar het bed te delen; om medelijden mee te krijgen har har.
Het is er allemaal en je kunt er in stilte van genieten want erg druk is het er niet; als er al toeristen zijn dan houden die in het algemeen niet zo van wandelen. Maar in mei is het nog geen seizoen en is alles sowieso rustig.

Geen opmerkingen: