08 mei 2014

Het ecosysteem van Lesbos

Verkeersslachtoffer, een jonge rekel
De "biologische", of beter gezegd, de natuurlijke landbouw van Lesbos, d.w.z. kleinschalig, zonder al te veel landbouwgif of kunstmest, zonder verlaging van het grondwater en dat in combinatie met veel vrije natuur zorgt voor een bijzonder milieu met voedselrijke plekjes, voedselarme plekjes, natte en droge, zout, brak en "zoet" water, warme en koelere plekken; voor elk wat wils en dat garandeert een enorme biodiversiteit: veel soorten bloemen, insecten en daarmee veel soorten vogels en andere diersoorten; voor biologisch geïnteresseerden is dit eiland een eldorado; in ieder geval voor mij en dat niet alleen op ecologisch gebied maar vooral ook v.w.b. de esthetica. Vaak had ik het gevoel dat ik naar zo'n schitterend 17e, 18e eeuws schilderij zat te kijken wanneer ik mijn kijker richtte op helling met een kudde geiten en hun herder of gewoon op een bosrijke helling met wat kale rotsen.
De grotere predatoren waren ook vertegenwoordigd, althans onder de vogels; we zagen de bruine kiekendief, de arendbuizerd, de roodpootvalk en de slechtvalk. Misschien hadden we deze in wat grotere aantallen verwacht; volgens Ruud worden ze wel geschoten hoewel dat is verboden.
Maar we zagen net als vorig jaar een dood gereden steenmarter op de weg alsmede een vos die zeer kort tevoren was aangereden; het bloed liep nog uit de bek. Cyria is dierenarts en onderzocht het dodelijk gewonde dier en stelde vast dat het een jong mannetje was en dat het aan de kop was geraakt. Deze toppredator komt hier dus wel degelijk voor ook al hebben wij hem niet in het veld gezien.
Het ecosysteem van Lesbos is volgens mij heel gezond; het geheel ziet er dan ook prachtig uit met al haar afwisseling.

Geen opmerkingen: