18 mei 2014

De lokale economie van Skala Kalloni

De kreeftjes op de kar bewegen nog, zo vers zijn ze.
Het haventje van Skala Kalloni is het bezoeken meer dan waard; bootjes en werkende vissers die de netten herstellen. De kleurige bootjesmaken het tot een vrolijk tafereel. Daar tussendoor rijdt een wagentje dat de verse vis opkoopt en vervolgens in het dorp gaat verkopen.
Verderop bij het haventje heb je de bakker; hij bakt in een echte houtoven die gestookt wordt met takkenbossen. Als de oven heet genoeg is wordt daar brood en gebak in afgebakken. Iedere morgen gaat het gezelschap van vogelaars langs bij de bakker om applepie en ander lekkers bij hem af te nemen. De auto's ruiken in de ochtend steevast naar kaneel en appel; heerlijke lucht.
Ruud moet altijd lachen om wat hij noemt de lokale economie. De vis die bijna nog spartelend in de straten van Skala Kalloni en het veel grotere Kalloni wordt verkocht. Het kan niet directer.
In de verschillende supermarktjes van Skala Kalloni kun je ook van alles kopen dat direct op Lesbos is geproduceerd: vijgen van Eresos (de plaats waar Sappho heeft geleefd), honing, tomaten, walnoten. Ik kocht voor thuis een forse hoeveelheid walnoten, witte bonen en knoflook; echt "biologische" producten.

Geen opmerkingen: