11 augustus 2013

Rijwiel met hulpmotor

Een "snorfiets"
Mijn allereerste herinnering betreft een rijwiel met hulpmotor. Volgens mijn vader was ik een jaar of 2-3 toen ik bij hem voor op de fiets zat en er een tandem met een benzine hulpmotor voor ons reed. Plotseling vloog de benzinetank, die zich achterop bevond in brand. De twee fietsers merkten het eerst niet. Dat heeft op mij als peutertje grote indruk gemaakt; ik zie het nog voor me.
In die beginjaren was het echt een hulpmotor die met een rol op de band werkte. De solex is wel het bekendste voorbeeld; een pruttelend motortje, bevestigd aan de voorkant, aan het stuur van de fiets en die je met een hendel op de voorband kunt duwen.
Bij een vakantiebaantje bij een fotoafdruk centrale mocht ik de bezorging doen op zo'n solex. Ik was net 16 geworden; de leeftijd dat je op een bromfiets mocht rijden. Mijn vriend Bram was in september jarig dus die mocht nog niet. Ik vond het maar niks eigenlijk, maar ja, het was wel makkelijk wanneer je helemaal vanuit de binnenstad naar Amstelveen of nog verder moest om de foto's af te leveren bij de fotowinkels. Maar ik ben wat keertjes onderuit gegaan met dat kreng.
Later kwamen de echte brommers met de Puch, Kreidler en Zündapp als summum voor jonge mannen. Ik had een Honda met viertact motor. Van rijwiel met hulpmotor was al eigenlijk geen sprake meer; het waren gewoon snelheidsmonsters.
Een slagschip met hulpmotor,
Maar mèt blauw bordje?!
En dan tegenwoordig die slagschepen, die enorme scooters. De motor technologie is zo enorm verbeterd de laatste decennia dat je met de maximale 50 cc cilinder inhoud zo'n slagschip met twee dikkonten erop nog tegen een helling op kunt laten rijden. En dan heb je scooters met een blauw nummerbordje, snorfietsen worden die genoemd die zelfs op de fietspaden mogen rijden en de opzittenden zonder helm. Ik geef het je te doen wanneer je als moeder met een paar kleine kinderen op het fietspad rijdt en er komt zo'n brede scooter aan onder het mom van snorfiets?!
En dan allemaal nog stinkende tweetact motoren ook; net als die ouwe Solexen. Ik ben er niet kapot van.

Geen opmerkingen: