04 augustus 2013

Bosbessenjam

Dat was lang geleden; tijdens de vakantie waarin Hugo 1 jaar oud werd, dus dat was in 1985, hadden Anneke en ik bosbessen geplukt en had zij daar een potje jam van gemaakt; heerlijke jam.
Ik heb altijd iets gehad met bosbessenjam. Mijn grootmoeder Sientje had bosbessenjam, maar ook knäckebröd. En die combinatie vond ik zo lekker.
En nu vanmorgen had ik eindelijk de gelegenheid om van de bosbessen die ik afgelopen woensdag had geplukt ook jam te maken. Die heerlijke lucht van kokend fruit vulde mijn keuken. Roeren met een oeroude houten pollepel; deze was inmiddels zodanig versleten, dat ik hem na afloop van deze jam-exercitie maar heb weggegooid. Nostalgisch afscheid; dat heb ik soms met voorwerpen met een geschiedenis. Anneke en ik zullen die lepel wat keertje hebben gehanteerd; en dan hup bij het afval, tussen de schillen en andere rotzooi, op naar de vuilverbranding.
Een analogie dringt zich bij mij op; u weet wel wat ik bedoel.
Morgen ga ik ook knäckebröd kopen bij AH.

Geen opmerkingen: