24 augustus 2013

De zestiger jaren even terug in Olst

Joke aan het werk op de muur van autobanden
Mijn dochter Joke en haar vriend Pieter zijn actieve leden van Woesteland, de aan het IVN gelieerde jeugdafdeling. Het is een club voor jonge mensen (tot een jaar of dertig) die de handen uit de mouwen willen steken voor de natuur en het behoud van de ecologie in het algemeen. En zo waren ze deze week actief in Olst waar een wijk van alternatieve, energiezuinige en ecologisch neutrale huizen wordt gebouwd door vrijwilligers.
Joke had me hierop attent gemaakt en ik had gezegd dat ik dat wel eens wilde komen aanschouwen en haar daar aan het werk wilde zien. En alzo geschiedde.
Je kon het bouwterrein vanuit de trein (Deventer-Zwolle) al zien liggen; een aantal van de alternatief uitziende huizen is al klaar, althans in verre staat van afgebouwd.
Peter zaagt het karton uit.
Ik werd vriendelijk ontvangen door een Duitse meneer die mij vertelde hoe ik de werkers van Woesteland kon vinden. Daarbij kwam ik door een tentenkamp van wederom zeer vriendelijke mensen; er was zelfs een baby bij. Het geheel riep bij mij de "Woodstock sfeer" op; het leek wel of de zestiger jaren hier waren teruggekeerd; ontzettend intieme gezelligheid die je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt, althans ik niet, misschien wel in de jongerencultuur hoor. Ik wil wat dat betreft geen pessimisme uitstralen. Maar hier in Olst was ik aangenaam getroffen. Opnieuw werd ik vriendelijk verder verwezen.
Nu kwam ik op het echte werkterrein. Ik zag van een afstandje een behoorlijk aantal mensen bezig op een muur die gebouwd was van autobanden. Maar nu werd ik dan toch tegen gehouden door iemand die mij (terecht!) zei dat er niemand op het bouwterrein werd toegelaten die er niets te zoeken had. Nou, gelukkig werd die soep niet zo heet gegeten als opgediend; toen Joke met de kreet: "ha ouwe!", kenbaar maakte dat ik toch echt haar vader was, mocht ik gelukkig verder. Zij was daar en Pieter natuurlijk en tot mijn verrassing ook zoon Peter en zijn meisje Esther; een heel familiegebeuren.
Joke klom van de muur af en samen gingen we bij Peter kijken die met een decoupeerzaag karton aan het uitzagen was. We hebben nog even wat staan praten over de activiteiten van Woesteland en daarna ben ik er weer vandoor gegaan.
Leuk initiatief en fijn dat jongeren zich serieus aan het milieu en het behoud van een natuurlijke ecologie willen wijden.

Geen opmerkingen: