02 augustus 2013

Daar was ie dan eindelijk

Werd hij ons al eerder aangekondigd, daar was hij dan werkelijk: de warmste dag aller tijden, althans sinds het weer officieel wordt gemeten en vastgelegd. Lag dit record op 2 augustus 1921, daar is het nu, exact 92 jaar later "verbeterd" op 2 augustus 2013. Er zullen niet veel nederlanders, laat staan meteorologen zijn die zich dat eerste record nog scherp weten te herinneren.
Roos en ik hebben het niet gewaagd om onze traditie van het bezoek van de Sahara op de heetste dag van het jaar te gaan volvoeren; allereerst hadden we wel genoeg warmte gehad tijdens onze wandeling van de vorige dag door Noord Holland en Amsterdam, maar sinds kort hebben wij een prima nudistisch zonneplekje gevonden bij Sportcity: de sauna aldaar biedt de gelegenheid om buiten in luie stoelen af te koelen. Dat kun je uiteraard ook gebruiken om lekker te gaan zonnen. En dat doen we deze zomer geregeld; het weer is er ook naar.
Dus om 8.45 op naar Sportcity; Roos ging vooruit om deel te nemen aan de groepsles "Body Balance" en ik ging nog even uit voorzorg, vanwege het verwachte snoeihete weer de opkomende kiemplantjes in de moestuin water geven. Stevig gesport in de gekoelde ruimte en daarna (hoe gek kun je zijn?) nog even in de sauna om op te warmen (har har), even afspoelen met koud water en naar buiten in de zon liggen. Het uurtje tussen 10.30 en 11.30 was prima vol te houden; daarna werd het toch wel erg heet. Fruit gekocht op de markt, waar de kaasboer al in ging pakken omdat het niet meer was uit te houden in de kraam en de kaas dreigde te gaan smelten. Het werd al heter en heter.
Naar het heerlijk koele huis van Roos en gebridged met het onvolprezen ¨ Eindeloos bridge", dat Hugo voor ons heeft geïnstalleerd. Tot we vanwege de hitte te suf werden om ons te concentreren; zelfs in huis werd het te heet; in de tuin voelde het aan alsof je in Sevilla was, zo ontzettend warm. Tegen 17.00 uur heb ik voor het avondeten groenlof geoogst in de moestuin; gekookt en gesmuld en daarna weer naar de tuin om boontjes te plukken en wat te genieten van de landelijk rustige atmosfeer; alles staat er goed bij; volgende week maar eens de boerenkool uitpoten op de plekken waar de inmiddels geoogste uien hebben gestaan.
Nog een "glaasje wit" in de tuin van Roos en met alle ramen tegen elkaar open in de flat uitstekend geslapen. Dat was 'm dan eindelijk die warmste dag. Mag wel vaker van mij, maar je zult zo'n dag toch moeten werken?!

Geen opmerkingen: