26 augustus 2013

Courgettesoep

Courgette groeit sneller dan .................
Inmiddels gaan we onze laatste week in om de moestuin van Theo te onderhouden. Het is oogsttijd en aangezien we weinig tot niets verkopen (er komen geen klanten) moeten we alles zelf opeten en invriezen. En dat valt niet mee; het is niet te geloven wat er van zo'n moestuin aan lekkers komt. Vanaf vandaag ga ik over op een regime van geen brood en louter producten uit de moestuin; geen straf hoor; gisteravond zijn we gezellig uit eten geweest; hadden we in dit kader natuurlijk niet moeten doen! (har har).
Wat je vooral in zo'n moestuin in de smiezen moet houden zijn toch wel die courgettes; als de kool op het land groeien ze de pan uit; als je even niet oplet hebben die krengen obscene afmetingen bereikt. Maar daar hebben we iets op gevonden: courgettesoep. Inmiddels heb ik door het wekenlang courgettesoep maken een zekere graad van perfectie bereikt, althans ik smul er van en heb vandaag de courgettes stiekem laten staan terwijl ze best oogstbaar zijn; worden ze nog ietsje groter met de uitbundige nazomerzon van vandaag.
Receptuur
........... de kool op het land.
Je neemt een grote pan en daarin smelt je een klont vet (boter, spekvet, rundvet) of een scheut olie. Je verwarmt het zachtjes en ondertussen pel je een stel uien en snijd ze grof. Dat voeg je toe aan het vet en je fruit het zachtjes. Als de uien glazig worden voeg je een paar grof gesneden knoflookteentjes toe, een koffielepel sambal, een stevige eetlepel kerrie en dito rash-al-hanout. Laat je even zachtjes meefruiten. Je snijdt enkele courgettes (afhankelijk natuurlijk van je pangrootte) in stukjes en die voeg je toe aan het mengsel. Dan een blikje kokosmelk, wat groentekookvocht of bouillon en een brok cocosvet (santen). Je zet het zachtjes te pruttelen waarbij je af en toe omroert. Dan voeg je nog 100 gram gedroogde cocos toe en roer je mee. Dan de staafmixer erop tot het een lekker smeuïg mengsel groenig mengsel wordt. Zout toevoegen naar smaak en smullen maar. Je kunt het prima invriezen. Inmiddels ben ik aan m'n twaalfde liter toe schat ik zo. Ik wist niet dat courgette zo lekker kon zijn.
PS Het oorspronkelijk idee om van courgette soep te maken met ui en kerrie heb ik van Katrien K. waarvoor nog dank. De verrijking met cocos heb ik zelf bedacht en vind je ook terug bij pompoensoep, specialiteit van Roos.

Geen opmerkingen: