03 augustus 2013

Lunteren

Beeldje met Lunterse klederdracht
Vandaag een klompenpad wandeling gemaakt vanuit Lunteren. Natuurlijk had ik een thermosfles met koffie meegenomen met ontbijtkoek, maar ik ontkwam er niet aan om nog even bij een bakkertje appeltaart te gaan halen. Nog een harinkie voor de zekerheid en daar gingen we op weg. Viel in het begin erg tegen; allemaal langs drukke wegen, maar ook langs een (zorg)boerderij, met moestuin, verkoop van pruimen en .... een prima bankje om koffie te gaan drinken.
Roos op het koffiebankje in de tuin van de zorgboerderij
We kwamen met de boer aan de praat over de aspecten van een zorgboerderij; ADHD en autistische kinderen die hier alle ruimte hebben om zich uit te leven en en passant ook wat zinvols kunnen doen. In vroeger jaren was dit een varkensfokkerij; voor de aardigheid had hij nu nog één zeug met biggen. We gingen kijken: een kuni-kuni varken; Roos had die wel eens eerder gezien. Leuk gezicht zo'n enorme zeug die zorgzaam met haar kroost omgaat.
Kuni kuni zeug met biggen
We liepen verder en kwamen in veel rustiger dreven. We genoten van de weidse landschappen; deze keer geen waterpartijen zoals in Noord Holland, maar graanvelden en maisakkers. Een bordje met "honing te koop" verleidde ons en opnieuw kwamen we in gesprek. Ditmaal betrof het een voormalige eierboer; hij moest destijds handmatig 19.000, u leest het goed, negentienduizend, eieren per dag rapen met z'n gezin. Een ton mest per dag; wat een klus, maar hij kon er nu heel mooi van wonen. Hij had zo te zien geen kippen meer, maar wel een fraaie bijenstal. We liepen verder; kwamen nog een paardenspulletje tegen; kwamen nog met deze en gene aan de praat. Was uiteindelijk een heel gezellige en fraaie wandeling, die rechtstreeks vanuit het bos bij het station uitkwam.

Geen opmerkingen: