07 augustus 2013

Een ouder huis

In onze gemeente de Bilt staan veel huizen te koop; de bordjes "te koop" zijn niet van de lucht en wel bij de vleet. Af en toe wordt er kennelijk ook wel verkocht; het kan soms lang duren maar dan gebeurt er toch wel wat. Eerst komt er ostentatief een teken "verkocht" over het bordje waarbij de naam van de makelaar duidelijk zichtbaar blijft; alsof het zijn/haar verdienste was dat er iemand interesse en geld had voor het betreffende pand.
Even later verschijnt strijk en zet een enorme container voor het huis om de kennelijk volstrekt obsolete binnenvoering van het huis in af te voeren.
Het hier getoonde huis was van een mij bekende familie die er vele jaren naar volle tevredenheid had gewoond. Het interieur straalde een gezellige huiselijkheid uit, edoch, "de nieuwe tijd, net wat u zegt", zou Wim Sonneveld zeggen. Een onwaarschijnlijke slooppartij, waarbij slechts de buitenmuren zich aan het geweld weten te onttrekken is het gevolg van de verkoop.
Destijds hebben wij het huis "Terhorne" in de Hoflaan een aantal jaren gehuurd. Vaak, als er mensen op bezoek waren dan zeiden zij op misprijzende toon dat het eigenlijk ons eigen huis zou moeten zijn opdat we van alles konden veranderen, met name het verwijderen van de binnenmuren zodat je "alle ruimte" zou hebben. Ik riposteerde dat steeds met dat er helemaal niets aan het huis zou veranderen als we het zouden kunnen kopen, hetgeen ook geschiedde. En ook de mensen die het weer van ons hebben gekocht hebben het van binnen wel prachtig opgeknapt, maar niet fundamenteel veranderd. Ik meen ook dat je zo'n oud huis haar karakter ontneemt als je het zo grondig verandert. Mijn conservatieve aard verzet zich daar tegen.

Geen opmerkingen: