15 augustus 2013

Meester Buisman en z'n ngk verhaal

Bakker Koning in Obdam 
In de vierde en vijfde klas van de lagere school kregen we les van meester Buisman; ik sprak al eerder over hem in een nogal gepeperd Bloggie van 15 januari j.l naar aanleiding van een artikel in de NRC. Maar nu gaat het over een stuk kennisoverdracht dat ik nooit meer heb vergeten. Het ging over de "ng"-klank.
Meest Buisman vertelde dat de letter g er altijd tussenuit werd geduwd als hij tussen de letters n en k terecht kwam. Denk aan het woord aanvang en aanvankelijk. Wanneer de toevoeging "kelijk" na aanvang wordt geplaatst krijg je aanvangkelijk, maar nee, dan duwen de n en de k de g er tussenuit. Dat werd zeer nadrukkelijk verteld en dat heb ik ook nooit meer vergeten. In die zelfde les werd ons ook verteld dat er slechts twee woorden bestaan met twee d's en twee l's, namelijk de woorden onmiddellijk en Middellandse zee; ook nooit meer vergeten.
Wie schetst mijn ontsteltenis toen ik bij een bakkerswinkel in Obdam het hier op de foto toegevoegde opschrift zag. Ik moest onmiddellijk aan meester Buisman denken. Aanvangkelijk dacht ik nog dat het een vergissing was totdat ik zag dat de naam van de bakker "Koning was". Nou ja, dan is Koningklijk wel een leuke woordspeling, toch?

Geen opmerkingen: