22 augustus 2013

Opkomst en ondergang van Fong Cheng

 Voor m'n gevoel wel 25 jaar geleden werd het dorp opgeschrikt door de komst van een opvallend rood bouwsel, met draken versierd, in de buurt van het station. Natuurlijk bleek dat een Chinees restaurant te betreffen. Daar in de buurt was overigens vanouds al een dergelijk restaurant dus echt in een behoefte voorzien deed de komst van dit lelijke ding niet.
Maar je raakt er aan gewend en zo langzaam maar zeker hoorde het wel bij het dorpsgezicht, net als dat afschuwelijke bouwsel in de buurt van station Breukelen, inmiddels overgenomen door het onvolprezen van der Valk concern.
Echt goed gelopen heeft Fong Cheng, want zo heette het restaurant, niet. Roos en ik kochten er regelmatig een loempia speciaal wanneer we terug kwamen van een wandeling en daar trek in hadden; niet zo vaak, maar de kwaliteit was altijd prima.
De paar keer dat ik er heb gedineerd was overigens ook steeds naar volle tevredenheid. Maar liever gingen we naar Het Wijn en Spijslokaal, direct naast het station.
Maar voor beide restaurants is het doek gevallen; de nieuwe tijd, net wat u zegt. Bilthoven gaat mee in de vaart der volkeren en heeft een ware verkeerstunnel, onder het spoor gekregen.
Het hele stationsgebied gaat op de schop en daar moest Fong Cheng ook voor wijken. En dat proces heb ik vastgelegd in een viertal foto's die ik hier verkleind door de tekst heb geplaatst.
De resterende puinhoop
 Helaas heb ik geen foto van het opvallende rode bouwsel dat vroeger de ingang "sierde", maar wel de laatste twee dagen. Nu rest er nog slechts een puinhoop die snel afgevoerd zal worden. Ach, zo gaat het met alles, toch?

Geen opmerkingen: