20 juli 2011

Wandelen in Noord Holland

Station Alkmaar, begin van deze étappe
Ondanks dat ik een hele stapel van die NIVON wandelboekjes heb, heb ik nu het boekje van "het Trekvogelpad", lopend van Bergen aan Zee (NH) naar Enschedé nu van de bieb geleend. En maar direct aan de wandel gegaan. Tot mijn genoegen kon ik nu al een nieuw abonnement van de NS aanschaffen, het zgn. Dal Vrij abonnement; dat houdt in dat je in de daluren, d.w.z. op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur en vanaf 18.30  zonder kosten mag reizen met de trein. Verder in het weekend de hele dag. Het lijkt een beetje op de NS-jaarkaart die ik vroeger had toen ik werkzaam was. Ik mis dat ontzettend dat je zonder kosten lekker ver weg in het land kunt gaan.
Maar natuurlijk had ik ook nog 2 geldige "ouwe lullen vrij-reizen kaartjes". Die moest ik eerst maar eens opmaken voordat ik aan het nieuwe abonnement zou beginnen. Dus hup de eerste étappe van het Trekvogelpad, van Bergen aan Zee naar Alkmaar. Ik begon in Alkmaar. Het frappeerde me dat het pad zo ontzettend goed is gemarkeerd. Ik wil niet beweren dat je het boekje niet nodig hebt, maar je komt een heel eind. Een prachtige route die zelfs door de stad Alkmaar door groene dreven gaat.
Groene paden dwars door de stad Alkmaar
Dan het platte land met bruggetjes; de boeren werken ontzettend mee aan het doorgankelijk maken van het land voor wandelaars. Ik wil niet beweren dat ik door mede-wandelaars onder de voet werd gelopen, maar ik heb toch wel een klein tiental collegae gezien. Vervolgens door de duinen. Een zeer afwisselende étappe!
Die eerste étappe is ruim 21 km, dus nog niet eens de helft van een étappe van de Nijmeegse vierdaagse. Ik neem m'n petje af voor die wandelaars; ik had het na die 21 km helemaal gehad en was blij dat ik even kon uitrusten. Ik had prachtig weer de hele dag en hoop voor hen het zelfde.
Aangekomen in Bergen aan Zee blijkt dat de bus (nummer 6 Connexxion) twee keer per uur rijdt. Prima verbinding dus.
In de trein vroeg ik of het vrij reizen met het Dal Vrij abonnement ook voor de hele dag in juli en augustus geldt. Dat is helaas niet het geval; kan ik me wel voorstellen want de intercity zowel als de stoptrein die ik in de spits wel kon nemen met mijn vrij reizen kaartje (voor 60 plussers) waren erg vol, zelfs op 19 juli dus.

Geen opmerkingen: