11 juli 2011

Harde werkers op Rhodos

Vanmorgen zag ik een kop in de krant dat de toeristen voor Griekenland een zeer belangrijke bron van inkomsten zijn. Staken in de toeristenindustrie is dan ook vergelijkbaar met het slachten van de kip met de gouden eieren. In de taxi op de heenweg sprak de chauffeur al over het sterk verminderen van "het werk" op Rhodos gedurende de winterperiode. Overigens duurt het toeristenseizoen slechts van mei t/m september. Gelukkig vliegt Ryanair t/m oktober waarmee het seizoen wat verlengd wordt. Hoewel deze maatschappij nog maar kort op Griekenland vliegt spraken wij al veel mensen die er gebruik van hadden gemaakt; goed voor Griekenland.
In de media is de indruk gewekt dat Grieken maar een lui volkje zijn die vroeg met pensioen gaan en slecht belasting betalen. Ongetwijfeld zal dat ten dele waar zijn. Maar aan de andere kant hebben wij in onze vakantie veel Grieken gezien die zich helemaal een slag in de rondte werken. De "cleaning lady" van Roseberry Studios, Anna, werkte iedere dag, zowel bij Roseberry als in een ander hotel. Zij vertelde dan ook dat zij aan het eind van het seizoen eerst een paar dagen moest slapen om van de vermoeidheid bij te komen. Maar ik zag ook een chef kok in een (open) keuken van één van de vele restaurants (waar we geregeld kwamen) die, altijd wanneer we hem zagen vreselijk druk in de weer was. Het zelfde gold voor de mensen in de winkels, bedienend personeel in de restaurants. Ze maken lange dagen en werken in de hitte keihard.
Met de eigenaar van het internet café kwamen we wat nader tot de problematiek van Griekenland. En dan merk je dat het probleem kennelijk (aldus de Grieken zelf) toch vooral bij de politieke élite en bij "Athene" zit. Genoemd werd een ziekenhuis met 40 tuinlieden, maar zonder tuin. Allemaal neefjes van politici die een baantje, althans een inkomen moeten genieten dus een loodzware, niets opleverende belasting vormen voor de overheidsfinanciën. Nou ja, ik hoop maar dat Griekenland zichzelf boven water kan houden. Ik zal mij graag inspannen voor hun economie in ruil voor hun heerlijke atmosfeer!

Geen opmerkingen: