23 juli 2011

Tweede étappe van het Trekvogelpad

Het oude raadhuis van Alkmaar
De volgende dag opnieuw vanuit Alkmaar vertrokken. Eerst even op de weerradar gekeken hoe het weer zich naar verwachting zou ontwikkelen. Noord Holland mocht mooi weer verwachten.

Het eerste deel van de aanloop ging door de binnenstad van Alkmaar en die is schitterend. Het oude raadhuis, de grachten, de kaasmarkt; allemaal schitterend om te zien.
Beeldje op de kaasmarkt
Maar na het passeren van de oude verdedigingsgracht was het niet veel meer. En uiteindelijk moest ik bijna een uur door een industrieterrein.

Economisch gaat het goed in deze regio want op het industrieterrein werd naarstig gebouwd en een nieuw stuk terrein werd op het boerenland veroverd. Voor landschappelijke schoonheid moest ik nog wat verder lopen. Maar dat kwam zoals je mocht verwachten van plaatsjes als Driehuizen, Graft en De Rijp. Maar voordat ik daar was aangeland mocht ik genieten van de vergezichten over boerenland, met grote vaarten, en boerenslootjes, lange rechte polderwegen door de 17e eeuwse Schermer polder.
Industrie tereein volop in ontwikkeling
Lekker wat uitgerust en in de zon gelegen bij een grote poldermolen; daarvan staan er nog enkelen in de Schermer. Ik heb nog even gekeken hoe het plaatsje Zuid Schermer eruit zag. Dat was piepklein maar naar ik begreep van een mede-wandelaar die ik aan een picknick tafel bij een rust ontmoette kende het een uitgebreid dorpsleven. Grappig dat de samenhang van een gemeenschap kennelijk omgekeerd evenredig is met het aantal inwoners.
Poldermolen
Tot slot het hoge land op naar de oud plaatsjes als boven genoemd. In Graft stonden pruimen te koop bij een onbemand stalletje aan de weg; ik heb een pondje gekocht en al wandelend opgesmikkeld. M'n water was inmiddels op en ik zocht een gelegenheid om m'n flesjes te vullen. Bij de brug in Graft stonden wat mensen met elkaar te praten en laat daar nou een bekende van me bij zijn: Alexandra van de eco-werkgroep Kwadijkse Vlot. Lekker uitgerust bij haar in de tuin en m'n watervoorraad aangevuld. Was weer een heerlijke dag met een onverwachte afsluiting.
Met de bus naar Amsterdam. Het regende pijpenstelen onderweg en ook in Utrecht had het vreselijk geregend. Ik had geluk gehad: het was de hele wandeling warm tot zeer warm. Ik kwam dan ook helemaal doezelend van de zon en de warmte thuis.

Geen opmerkingen: