06 juli 2011

Pallas Athene en Frank Lloyd Wright

De antieke, gerestaureerde tempel van Pallas Athene te Lindos op Rhodos
Ommuurd staat daar op de rots van Lindos op Rhodos de antieke tempel van Pallas Athene. Het purperen, breinzoute water ligt al eeuwen te schitteren rondom deze bijzondere plek temidden van de Aegeïsche zee. We waren onder de indruk van dit antieke bouwwerk. Terwijl we keken zweefde een prachtige vlinder door de ruimte van de tempel: Psyche, de Griekse naam voor vlinder. Het bouwwerk is bijzonder fraai gerestaureerd; daarmee krijg je een veel beter idee van de werkelijkheid dan wanneer je slechts omtrekken kunt zien in de vorm van de restanten die nog uit de oudheid resteren. Fijn dat dit werk is verricht.
Voor ons Noorderlingen is die Aegeïsche zee toch altijd bijzonder met haar donker blauwe kleur onder de strak blauwe hemel. Het licht hier op Rhodos is zo sterk met die hoog staande zon en schoon gewassen lucht dat je er eigenlijk geen voorstelling van kunt maken. De huizen van de stadjes zijn niet voor niks wit geschilderd. Daarmee wordt de hitte van de zon enigszins terug gekaatst en blijft het nog enigszins koel binnen.
Op de weg naar het hoogste punt van de rots, waar de tempel van Pallas Athene is geplaatst kom je meerdere antieke bouwwerken tegen, Eén daarvan frappeerde mij door de vorm van haar stenen waarmee de buitenmuren zijn bekleed. Deze hebben een patroon dat mij sterk deed denken aan de stenen die Frank Lloyd Wright vaak gebruikte in zijn bekende huizen als het Hollyhock huis in LA.
Antieke stenen lijken op die van Frank Lloyd Wright
Alleen hakten de Grieken deze stenen uit kalksteen en liet FLW deze fabrieksmatig maken uit cement. Terwijl de eerste genoemde de tand destijds toch zo'n 2000 jaar hebben weerstaan hebben de bedenksels van Frank aan 80 jaar al een hele klus. Neemt niet weg dat ik de gevonden parallel een heel aardige vind.

1 opmerking:

Roos zei

Een mooi stukje Eef met een fraaie parallel. Een stukje eeuwigheid staat daar, fundament van onze cultuur.
Ik vond het treffend dat de pijlstaartvlinder door de tempel vloog, symbool van de ziel.